Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De 2e hittegolf is een feit en we zijn er nog niet: morgen wordt het nóg warmer

De 2e hittegolf is een feit en we zijn er nog niet: morgen wordt het nóg warmer

De 2e hittegolf is een feit en we zijn er nog niet: morgen wordt het nóg warmer

In De Bilt is een tweede officiële hittegolf geregistreerd. Om 14.20 uur werd het maandag 30,2 graden, meldt Weeronline.

Lees ook
12 dingen die iedereen die niet tegen de hitte kan nu denkt

De tweede ronde

Voor een hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen (25 graden of meer) op rij nodig. Daarbij moet het op drie dagen tropisch warm worden met maxima van 30 graden of meer. De officiële hittegolf begon op zondag 29 juli. Van 15 juli tot en met 27 juli was ook al sprake van een hittegolf.

Eén lange, extreem warme periode

Alleen in 1941 en 2006 kwam het in De Bilt ook tot twee hittegolven in de zomer. In deze jaren ging het om twee losse periodes waarin Nederland te maken had met hitte. Dit jaar is het feitelijk één lange extreem warme periode, die zaterdag 28 juli op enkele stations onderbroken werd. Ook in De Bilt was dat het geval. Toen werd het ‘slechts’ 24,2 graden.

Bizar lange hittegolf

Nog nooit duurde een regionale hittegolf zo lang als dit jaar in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Twente. Het is daar op alle weerstations al de 26e dag van de hittegolf. Daarvoor was de regionale hittegolf van 10 tot en met 31 juli 1994 in Arcen met 22 dagen de langste ooit gemeten in ons land.

Recordhitte

Vandaag en dinsdag beleven we het hoogtepunt van de hittegolf. Deze maandag loopt het kwik op naar 32 graden in De Bilt en 35 in Noord-Limburg. Dinsdag wordt het nog heter. In het oosten en zuiden wordt het 35 of 36 graden, in het oosten van Brabant en in de Achterhoek 37 graden en in Noord-Limburg kan het zeer lokaal zelfs 38 graden worden. Zal het record van 38,6 graden uit 1944 (23 augustus) dan tóch nog verbroken worden dit jaar?

Koelere lucht in aantocht

Na morgen lijkt het éindelijk af te koelen in ons land. Maar goed, de zomer duurt nog even. Wie weet wat de weergoden nog voor ons in petto hebben.

De zon is vandaag en morgen extreem sterk. Pas dus goed op jezelf, want in déze delen van het land kun je al binnen tien minuten verbranden:

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock