Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Darmproblemem? Deze tip helpt zeker

Darmproblemem? Deze tip helpt zeker

Darmproblemem? Deze tip helpt zeker

Voor en direct na een darmoperatie flink kauwgom kauwen helpt tegen complicaties. Waarom dat zo is, begrijpen de wetenschappers nog niet.

Veel patiënten lopen tijdens en na een darmoperatie complicaties op, zoals een verminderde darmwerking. Kauwgom kauwen kan dat voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van de British Journal of Surgery, dat is uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Een verminderde darmwerking ontstaat door een ontsteking. Door het zenuwstelsel van het lichaam al voor de operatie aan het werk te zetten, kan zo’n ontsteking worden voorkomen.

Misselijk
Heel veel patiënten die een darmoperatie hebben gehad krijgen daarna een ontsteking, waardoor ze minstens 5 dagen plat liggen. Ze zijn misselijk, kunnen niet meer naar het toilet en moeten overgeven. Daardoor wordt het herstel ook nog eens vertraagd, met als gevolg dat de patiënt nog langer in het ziekenhuis moet liggen.

Kauwgom
Uit de studie blijkt dat van de patiënten die vóór en na de operatie kauwgom kauwden ruim een kwart last had van verminderde darmwerking. De wetenschappers zijn er nog niet uit waarom precies kauwgom zo goed werkt.

De volgende keer dat jij dus last hebt van je darmen, loont het misschien de moeite om eens stevig te kauwen op wat (suikervrije) kauwgum. Overdrijf het niet, want te veel kauwgum kan dan weer diarree veroorzaken.

 

 

Lees ook:

 

Bron: Volkskrant, Libelle