Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Daarom weeg je meer als je ongesteld bent

Daarom weeg je meer als je ongesteld bent

Daarom weeg je meer als je ongesteld bent

We worstelen er allemaal mee: de weegschaal, en dan vooral rond de periode van onze menstruatie. Want dan kan je plots, uit het niets, drie kilo meer wegen. Maar dat is blijkbaar heel normaal…

Good to know dat je niet de enige bent, maar toch zou je graag een uitleg hebben voor dat premenstruele probleempje. Blijkt nu dat wetenschappers de verklaring moeilijk kunnen achterhalen, maar toch een aantal theorieën hebben. En die zijn gebaseerd op ‘symptoomdagboeken’.

1. Een van de genoemde oorzaken zou het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen kunnen zijn. Gaat dat hormoon de hoogte in, dan hou je automatisch meer vocht vast in je lichaam. Dat verklaart meteen dat opgeblazen gevoel en die extra kilo’s op de weegschaal. Wanneer je ongesteldheid daadwerkelijk begint, daalt het oestrogeenniveau weer.

2. In de tweede helft van je cyclus komt progesteron piepen. Dat is het hormoon dat zorgt voor die pijnlijke borsten en vochtophoping. Het zou zelfs kunnen dat je zomaar een hele cupmaat bijkomt. Wanneer blijkt dat je niet zwanger bent, gaat het progesteronniveau weer naar beneden, samen met je cupmaat.

pms

copyright: giphy

3. Niet geheel onlogisch zorgt de lekkere trek die je in de periode rond je menstruatie hebt, er uiteraard ook voor dat je aankomt. Helaas grijpt waarschijnlijk niemand van ons naar de dichtstbijzijnde bos wortelen, maar eerder naar een zak chips of een reep chocolade. Dat is niet de bedoeling, want die zoute of zoete snacks zorgen er opnieuw voor dat je lichaam vocht gaat vasthouden. En laten we eerlijk zijn: die pot Ben & Jerry’s verdwijnt niet zomaar van de weegschaal na je menstruatie. Hou het gezond en drink veel water en groene thee.

4. Je bent de rest van de maand al te lui om naar de fitness te gaan, laat staan wanneer je menstrueert. Blijkt nu dat een work-out net wél een goed idee is om jemenstruatiekrampen te verzachten. Endorfine vermindert de pijn, zweten verhelpt het vochtprobleem en je lichaam blijft in shape. Win-win-win!

 

Lees ook:

Bron: flair.be