Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Daarom smaakt koriander voor jou naar zeep

Daarom smaakt koriander voor jou naar zeep

Health
Daarom smaakt koriander voor jou naar zeep

Koriander: je houdt ervan, of je vindt het verschrikkelijk. Wie dit groene kruid niet lust, vindt dat het naar zeep smaakt en krijgt het niet door z’n keel. Eureka, wij weten nu hoe dat komt! En het heeft niets met kieskeurigheid te maken.

Het woord ‘koriander’ zou afstammen van het Grieks en betekent zoveel als bed bug, een parasitair insectje dat tussen je lakens leeft. Jakkes: het dankt z’n naam aan zijn aroma dat lijkt op de geur van ongewassen lakens. En wederom: jakkes.

Toch eten miljoenen mensen wereldwijd dit kruid, vooral in Azië en Latijns-Amerika. Ook Portugezen doen er handenvol van in açorda, een traditionele broodsoep. En ook bij ons wordt er naarstig mee gestrooid, tot ongenoegen van vele korianderhaters… Hoe komt dat nu?

Koriander smaakt naar…

De meeste haters vinden dat het goedje naar zeep smaakt (en niet naar bed bugs) en dat heeft een logische verklaring. Er zitten namelijk verschillende vetmoleculen in die – raar maar waar – ook in zeepproducten zitten. Aha! Maar waarom smaakt het voor sommigen dan naar zeep en voor anderen gewoon naar euh… koriander?

Een bioloog van het Monell Chemical Senses Center ontdekte dat sommige mensen genetisch geprogrammeerd zijn om koriander te haten. Maar die haat hoeft niet voor altijd te zijn. Uit een ander onderzoek aan de Universiteit van Sheffield blijkt dat je alles kunt leren eten. Je moet gewoon je eigen zintuigen om de tuin leiden. Als je elke dag een beetje koriander eet en je brein ontdekt dat er geen negatieve effecten ontstaan, leren je hersenen dat het veilig is om het kruid te eten.

Weetje: er bestaat een ‘I Hate Cilantro‘-Facebookpagina (cilantro = ‘koriander’ in het Engels).

Lees ook

Beeld: Corbis

Shoppen is altijd een goed idee