Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Controleer plekjes op huidkanker met deze Nederlandse app

Controleer plekjes op huidkanker met deze Nederlandse app

Controleer plekjes op huidkanker met deze Nederlandse app

Met de Nederlandse app SkinVision kunnen gebruikers een foto van een moedervlek of verdacht plekje op de huid checken op kanker. Klinkt dubieus, maar dat is het zeker niet. De app, die in 2011 werd gelanceerd, telt inmiddels al 1,2 miljoen gebruikers in meer dan vijftig landen.

Wereldwijd krijgt één op de vijf mensen te maken met huidkanker.

Lees ook
Titanic-koppel Leonardo DiCaprio en Kate Winslet zamelen geld in voor zwangere kankerpatiënte

Professioneel
Wanneer je als gebruiker een foto uploadt, wordt deze vergeleken met een database met ruim 3,5 miljoen huidfoto’s. Een algoritme bepaalt vervolgens of het plekje een reden is tot zorg. Wie dat oordeel niet volledig vertrouwt (want hoe secuur is een computer nou eigenlijk?), hoeft niet te vrezen. Binnen 48 uur buigen dermatologen zich nog over jouw foto, waarna je zo nodig nog het advies krijgt om het plekje goed in de gaten te houden of om de huisarts te bezoeken.

Eerst de app, dan de arts
In het verleden werd nogal huiverig op de app gereageerd. ‘Als mensen bij een dokter kwamen, hoorden ze dat het niet verstandig was om een app te vertrouwen. Nu laten sommige huisartsen mensen eerst een foto met de app maken. Die arts zegt ook: ik maak liever tijd voor mensen die het nodig hebben, dan voor mensen waarbij het vals alarm is’, aldus SkinVision-CEO Erik de Heus tegenover RTL Nieuws.

Zo normaal als een tandartsbezoek
Inmiddels hebben 10.000 gebruikers een jaarabonnement, waarbij ze voor € 25 per jaar onbeperkt foto’s kunnen laten controleren. Ook zonder abonnement kun je SkinVision gebruiken, je betaalt dan € 2 per foto. ‘Volgens onze berekening hebben we al 15.000 huidkankerplekken in een vroeg stadium ontdekt, vaak bij klanten die niet hadden verwacht dat ze gevaar liepen. We willen dat het normaal wordt om bijvoorbeeld vier keer per jaar je huid even te checken op vreemde plekken.’

Download SkinVision hier voor Apple– en hier voor Android-toestellen.

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld: iStock