Je bent hier: Home > Health > Heb je een kinderwens? Nieuw computermodel halveert kans op complicaties tijdens zwangerschap

Heb je een kinderwens? Nieuw computermodel halveert kans op complicaties tijdens zwangerschap

Health
Heb je een kinderwens? Nieuw computermodel halveert kans op complicaties tijdens zwangerschap

Zwanger worden en zijn, is en blijft een spannende ervaring. Het brengt veel onzekerheden met zich mee en dat kan nogal eens wat stress opleveren. Maar wat als je nu eens beter en behoorlijk specifiek zou weten wat je te wachten staat? Een computermodel biedt die mogelijkheid.

Advies op maat

Het model schat in hoeveel risico aanstaande moeders lopen op zwangerschapscomplicaties en blijkt erg succesvol. Dat staat in een promotieonderzoek van Pim van Montfort, meldt het Maastricht UMC+. Het model brengt vroegtijdig individuele zwangerschapsrisico’s in kaart. Vrouwen worden bekeken op zaken als leefstijlaspecten, bloeddruk en bmi. Vervolgens geeft het model advies op maat. Zo krijgt iemand die bijvoorbeeld een verhoogde kans heeft op zwangerschapsvergiftiging aspirine of calciumsupplementen voorgeschreven.

45 procent minder kans op complicaties

Het model wordt in heel Limburg gebruikt. Data van ongeveer 800 zwangeren heeft uitgewezen dat het model zorgt voor een daling van 45 procent van het risico op ernstige complicaties bij de eerstgeboren baby, aldus het onderzoek. Bijzonder indrukwekkende en hoopgevende getallen. Ook leidt het model tot kostenbesparingen. Alleen al in Limburg gaat het om 22 miljoen euro per jaar, aldus het onderzoek.

Lees ook
‘Zwanger na een maagverkleining? Dat kan ernstige complicaties opleveren’

Meerdere echo’s

Wat ook zou helpen om veel onzekerheid weg te nemen rondom de zwangerschap is het aantal echo’s dat vergoed wordt verhogen. Soms ontstaan gedurende de zwangerschap onverwachte medische complicaties die op een echo eerder ontdekt hadden kunnen worden.

Medische indicatie

Momenteel wordt enkel het maken van twee echo’s vergoed tijdens een zwangerschap; de eerste echo (tussen 10 en 12 weken) en de 20-weken-echo. Alleen met een medische indicatie kunnen vrouwen bij 30 en 36 weken zwangerschap een extra echo krijgen die vergoed wordt door de verzekeraar. Veel vrouwen laten daarom op andere momenten in de zwangerschap nog ‘pretecho’s’ maken, bijvoorbeeld een geslachtsecho rond de 15 weken of een 3D-echo rond de 28 weken. Die moeten uit eigen zak worden betaald.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee