Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Oops: dit zijn vijf signalen die je lichaam je geeft wanneer je al veel te lang gestrest bent

Oops: dit zijn vijf signalen die je lichaam je geeft wanneer je al veel te lang gestrest bent

Health
Oops: dit zijn vijf signalen die je lichaam je geeft wanneer je al veel te lang gestrest bent

Stress ervaren we helaas allemaal wel eens, en zoals dat bij alles zo is, heeft de een het vaker dan de ander. Het is bij sommigen al zo gebruikelijk om stress te hebben dat het al makkelijk herkend wordt, waardoor er ook iets aan gedaan kan worden. Maar nogmaals is dat niet bij iedereen zo, dus we hebben vijf signalen die jouw lichaam je geeft als je erge stress hebt, voor je op een rijtje gezet.

Chronische stress

Stress kan eigenlijk helemaal geen kwaad en soms kan het juist op een hele goede manier voor je werken. Heb je bijvoorbeeld een deadline waar je je een beetje druk om maakt? De stress die je dan hebt, kan jou juist die extra spice geven waardoor je de deadline sowieso gaat halen. Maar kleine beetjes stress kunnen ook ophopen tot hele grote beetjes stress. En dat is waar je lichaam je vertelt dat je op moet passen.

Signalen van je lichaam

Nu klinkt chronische stress nogal ernstig, en dat kan het soms ook zijn. Maar no worries, want jouw lichaam geeft jou dus blijkbaar een heleboel signalen die je vertellen dat je te veel stress hebt. Dit zijn ze.

1. Onregelmatige menstruatie

De eerste is meteen al een redelijk duidelijk signaal. Onregelmatige ongesteldheid is namelijk best makkelijk op te merken. Weet je dat je niet zwanger bent en heb je je ongesteldheid opeens een paar dagen (of zelfs weken) te vroeg of te laat? Dan kan dat heel goed komen door de stresshormonen die jouw hele cyclus hebben verstoord.

2. Vaker ziek

Natuurlijk kan je grieperig en/of snotterig zijn aan veel andere oorzaken wijten, maar het kan óók komen doordat je te veel stress ervaart. Mensen die last hebben van chronische stress hebben namelijk vaak een lager immuunsysteem. Als je dus vaker ziek bent, kan jouw lichaam je op die manier laten weten dat je het wat rustiger aan moet doen.

3. Slapeloosheid

Als je veel van het stresshormoon cortisol in je lichaam hebt, krijg je automatisch minder slaaphormonen (melatonine) in je lichaam. Daarnaast heb je met stress veel aan je hoofd, dus zal slapen misschien wat minder goed lukken. En één en één is twee, dus die slapeloosheid kan heel goed door je stress komen.

4. Erge hoofdpijn

Net zoals bovenstaande signalen kan ook dit signaal natuurlijk van iets heel anders dan chronische stress komen. Maar mocht je vaak last hebben van erge hoofdpijn en zelfs migraine-aanvallen, dan is het misschien wel goed om na te gaan waar deze hoofdpijn dan vandaan komt. Je ziet ‘m al aankomen: stress kan de boosdoener zijn.

Lees ook
Met deze trick én champignons kun je gedag zeggen tegen je vitamine D tekort

5. Onzuivere huid

Had je nét je hele skincare routine uitgezocht, was je huid nét helemaal clear, komen er opeens allerlei gekke acne, bultjes en vlekjes tevoorschijn. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Blijft dit zo aan houden en lijkt het alsof je er niks aan kunt doen? Dan is het verstandig om de oorzaak te achterhalen. Stress misschien?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: Famme.nl | Beeld: Getty

Shoppen is altijd een goed idee