Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Campagne ‘Hey! Het is oké’ roept op angststoornissen bespreekbaar te maken

Campagne ‘Hey! Het is oké’ roept op angststoornissen bespreekbaar te maken

Health
Campagne ‘Hey! Het is oké’ roept op angststoornissen bespreekbaar te maken

We zijn allemaal wel eens bang. Eén op de vijf Nederlanders krijgt zelfs met een heus angststoornis te maken, maar durft daar niet over te praten. En daar moet verandering in komen. Daarom start staatssecretaris Paul Blokhuis vandaag met de campagne: Hey! Het is oké, maak het bespreekbaar.

Positieve kant van angst

Angst zit in ons allemaal en kán soms goed van pas komen. Bij het maken van keuzes denk je namelijk langer na. Alle gevolgen weeg je tegen elkaar af. Dat maakt je bewuster van alle consequenties die je beslissing kan hebben, terwijl andere mensen hier niet altijd bij stilstaan. Maar angst kan ook alle controle overnemen. Als het je dagelijkse leven negatief beïnvloedt en als je bepaalde situaties gaat vermijden wordt het een stoornis.

Altijd bang

Kortademigheid, duizelig, zweten, hartkloppingen en een drukkend gevoel op de borst: allemaal symptomen van een paniekaanval. Mensen met een angststoornis zijn eigenlijk altijd bang en hebben hier continue last van. Ze zijn bezorgd over werk, de kinderen, vakanties, betalingen of de toekomst.

Lees ook:
Ruim 62% van de Nederlanders is bang voor een burn-out

Taboe

Met de campagne Hey! Het is oké hoopt minister Blokhuis het taboe te doorbreken. De schaamte om hulp te vragen is groot. “Het is belangrijk dat mensen open durven te zijn over psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen. Een gesprek met vrienden, familie of je werkgever kan een stap zijn naar de juiste hulp. Soms is erover praten al genoeg, maar er zijn ook mensen die professionele hulp nodig hebben. Hoe eerder je er bij bent, hoe groter de kans dat je klachten minder zwaar worden.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock

Shoppen is altijd een goed idee