Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: 6 redenen waarom broers en zussen goed zijn voor je gezondheid

Bewezen: 6 redenen waarom broers en zussen goed zijn voor je gezondheid

Bewezen: 6 redenen waarom broers en zussen goed zijn voor je gezondheid

Ben jij gezegend met een broer, zus of zelfs meerdere siblings? Of je nou een haat- of liefdeverhouding met hen hebt, ze blijven voor altijd aan je verbonden. En daar moet je eigenlijk eeuwig dankbaar voor zijn, want uit onderzoek is gebleken dat het hebben van broers en zussen goed is voor je gezondheid. Waarom? Lees en leer:

1. Positief effect op latere leven

Als je een hechte band hebt met je broer of zus, heeft dat een positief effect op je latere leven. Dat blijkt uit een studie van Purdue University onder 708 volwassen tussen de 23 en 68 jaar. Mensen met een broer of zus zouden niet alleen gelukkiger zijn, maar ook een betere gezondheid hebben en zich minder eenzaam voelen.

2. Betere mentale gezondheid

Een studie van Birgham Young University toont aan dat kinderen die een zus(je) hadden zich minder eenzaam voelen, minder schuld- en angstgevoelens hebben én minder onzeker waren. Hiervoor werden 395 families met minimaal 1 kind bestudeerd. Wel waren dit alleen de effecten tijdens de kindertijd en niet in hun latere leven.

3. Je wordt een beter mens

Uit dezelfde studie van Birgham Young University blijkt dat een broer of zus hebben ervoor zorgt dat je een beter persoon wordt. Je zou beter je best doen om de wereld te verbeteren, door bijvoorbeeld eerder een vriend te helpen of op te komen voor anderen.

Lees ook:
Wat je aantal broers en zussen over jou verklapt

4. Je wordt avontuurlijker of juist verantwoordelijker

Het jongste broertje of zusje staat meer open voor nieuwe ervaringen en is vaak avontuurlijker, terwijl de oudste kinderen juist verantwoordelijker zijn en meer waarde hechten aan familie en loyaliteit. Dat is gebleken uit een enquête die werd gehouden onder ruim 1.700 volwassenen door YouGov.

5. De middelste kinderen hebben goede eigenschappen

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat middelste kinderen het beste compromissen kunnen sluiten en onderhandelen. Maar ook blijkt uit een overzichtsstudie uit 2011 dat middelste kinderen erg sociaal zijn en zich makkelijk kunnen inleven in anderen.

6. Broers en zussen verminderen stress

Een studie, gepubliceerd in Developmental Psychology, toont aan dat je minder stress hebt als je een goede band hebt met je broer en zus. Dit komt doordat je je ontspant wanneer je bij ze bent, en je daardoor even geen stress ervaart. Ook kunnen zij jou als kind beschermen tegen de negatieve effecten van stress.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: iStock