Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Brief Van De Week: ‘Waarom is er over deze ziekte nog zo weinig bekend?’

Brief Van De Week: ‘Waarom is er over deze ziekte nog zo weinig bekend?’

Brief Van De Week: ‘Waarom is er over deze ziekte nog zo weinig bekend?’

Soms is het makkelijker om gevoelens op papier te zetten, dan ze daadwerkelijk uit te spreken. Elke week wordt er in Flair een ingestuurde brief van een lezeres gedeeld. Omdat deze mooie woorden hoe dan ook wat extra aandacht verdienen, lichten we de Brief Van De Week vanaf nu iedere zaterdag uit op Flaironline.nl. Dit keer lees je de brief van Saskia. 

Endometriose

“Elk jaar in maart is het weer Endometriose Awareness Maand. Om vrouwen en jonge meiden er bewust van te maken dat ernstige menstruatie niet normaal is. Dat pijn die je hebt als je ongesteld bent niet reageert op pijnstilling niet normaal is. Dat niet meer kunnen werken van de pijn, niet naar feestjes kunnen of bij een vriendin op bezoek gaan als je ongesteld bent, niet normaal is! Waarom is er over deze ziekte nog zo weinig bekend? Waarom duurt het vaak meer dan zes jaar voordat er een diagnose kan worden gesteld bij een vrouw die al jaren leeft met buikpijn?”

“Bij de helft van de vrouwen die niet spontaan zwanger worden, is endometriose de oorzaak. Eén op de tien vrouwen heeft endometriose en de diagnose wordt nog zo vaak gemist. Zelf ben ik in september 2020 eindelijk gediagnosticeerd met deze ziekte, nadat ik al tien jaar het idee had. Ik blijk inmiddels stadium vier te hebben. Diepe invasieve endometriose, waarbij mijn darm op m’n baarmoeder geplakt zit, mijn eierstokken aan de achterkant van m’n baarmoeder zitten en mijn onderbuik eruitziet alsof er een pot behanglijm in is leeggegoten zó veel verklevingen zitten er in mijn buik. Op dit moment kan ik niet zwanger worden, ik moet eerst geopereerd worden om alle verklevingen in mijn buik weg te halen.”

Lees ook
Brief Van De Week: ‘Inmiddels zie ik de man voor wie ik viel niet meer’

“Ik wil meiden en vrouwen erop attenderen dat als je ernstige buikpijnklachten hebt rondom je menstruatie, overmatig vloeit, pijn hebt tijdens het vrijen of pijn als je naar het toilet gaat, je écht contact moet opnemen met de huisarts. Want het is niet normaal! Het hoort er niet bij. Heb je een vermoeden? Doe dan de zelftest. Is die positief? Neem de uitslag dan mee naar de huisarts en vraag om een verwijzing naar een gespecialiseerd ziekenhuis en/of kliniek. Denk aan jezelf. Denk aan je toekomst.”

Saskia

Ook iets delen? Stuur je brief naar flair@dpgmediamagazines.nl. Elke week wint één inzender deze mooie IK HEB FLAIR-armband, speciaal ontworpen en met de hand gegraveerd door kayasieraden.nl.

Beeld: Pexels