Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Boekrecensie: Eten, bidden, beminnen

Boekrecensie: Eten, bidden, beminnen

Boekrecensie: Eten, bidden, beminnen

Oké, het is misschien een oudje, maar deze bestseller mag eigenlijk niet ontbreken in onze lijst. Het boek was telkens uitgeleend in de bieb, maar eindelijk had ik ‘m te pakken…

Zoektocht naar het échte leven
Op haar dertigste heeft Elizabeth Gilbert alles wat een ambitieuze, hoogopgeleide vrouw zich zou kunnen wensen: een leuke man, een huis en een succesvolle carrière. Maar in plaats van gelukkig te zijn wordt ze overspoeld door paniek, verdriet en verwarring. Ze besluit dat het tijd is voor een zoektocht naar de dingen die ze mist in haar leven: plezier, toewijding en evenwicht, en gaat op reis. In Italië maakt ze kennis met la dolce vita, in India met tempelvloeren die geschrobd moeten worden en in Indonesië met een excentrieke medicijnman – haar grote liefde.
 
Iets te zweverig
Ik vond het vooral het gedeelte waarin Elizabeth zich volstopt met allerlei lekkernijen in Italië het beste. Het gedeelte waar ze in India is, vond ik iets te zweverig. Het bevat heel veel feitjes, metaforen en beeldspraak op het gebied van spiritualiteit: iets wat mij niet zo ligt. Maar dit boek is gelukkig veel meer dan alleen een persoonlijke zoektocht, het is ook een heel mooi reisverslag. Dat was ook de voornaamste reden dat ik het boek wilde lezen. De vakantiekriebels kwamen tevoorschijn, het liefste stapte ik direct in een vliegtuig op weg naar één van die drie landen.

Lefmeid
Dat dit verhaal waargebeurd is, maakt het voor mij een stuk mooier en specialer. Het is toch de droom van iedereen om een jaar er tussen uit te glippen om de wereld te bewonderen. Elizabeth heeft van die droom werkelijkheid gemaakt, en dat vind ik ontzettend dapper. Het boek geeft je stof tot nadenken: waar draait het in het leven eingelijk allemaal om? Ben ik gelukkig met mijn leven? Wat wil ik nog allemaal zien van de wereld?

En er is meer…
Het vervolg genaamd ‘Toewijding’ is ook al een tijdje uit. Dat boek geeft antwoord op de vraag die wij ons allemaal na het einde van ‘Eten, bidden, beminnen’ stelden: hoe is het Elizabeth vergaan sinds ze in Indonesië verliefd is geworden?

In veel gevallen kun je maar beter alleen het boek lezen, want de verfilmingen vallen vaak tegen. Maar bij dit boek ben ik toch wel heel erg benieuwd naar de film, waarin je al die landen met haar eigen schoonheden te zien krijgt. Een goed to-do ding voor deze week…

CC beeld: still uit filmpje http://www.youtube.com/watch?v=mjay5vgIwt4