Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Een blaasontsteking voorkomen? 5 doeltreffende tips

Een blaasontsteking voorkomen? 5 doeltreffende tips

Health
Een blaasontsteking voorkomen? 5 doeltreffende tips

Je weet dat je een blaasontsteking hebt als je voortdurend moet plassen, maar dan niet kunt plassen (één druppeltje telt niet). Of als plassen voelt als een vuurspuwende draak. Heb je het al eens meegemaakt, dan wil je er alles aan doen om het te voorkomen. Enter: Flair en het antiblaasontstekingsplan.

Een vrouwenkwaal

Een blaasontsteking is een echt vrouwenkwaaltje. Volwassen vrouwen hebben vijftig keer meer kans op een blaasontsteking dan mannen. Vijftig keer! Hoe komt dat nu? Het heeft allemaal te maken met de menselijke anatomie: bij vrouwen liggen de vagina en de anus erg dicht bij elkaar, waardoor bacteriën uit de darm makkelijker het vaginale slijmvlies kunnen besmetten. Het urinekanaal van een vrouw is ook nog eens heel kort, waardoor microben snel in de blaas geraken.

Blaasontsteking voorkomen: beter dan genezen

Er bestaan een aantal trucjes en middeltjes om de kans op een blaasontsteking te verkleinen.

  1. Drink. Meer. Water. Twee liter per dag is een minimum. Da’s niet alleen goed voor je lichaam, maar ook een middeltje tegen blaasontstekingen. In een blaas die vaak gevuld en geledigd wordt, krijgen bacteriën minder kans om zich aan de blaaswand vast te hechten.
  2. Ga geregeld plassen. Houd je plas niet op tot je staat te springen. Plas zeker voor het slapengaan en na seksueel contact.
  3. Vaginale sprays en gewone zeep zijn niet goed voor je lady parts: ze ontregelen de natuurlijke zuurtegraad van je vagina waardoor bacteriën makkelijker kunnen groeien.
  4. In de winkelrekken zie je weleens kruidentheetjes staan die een desinfecterende werking zouden hebben voor de blaas. Bosbessenthee, wittedovenetelthee en berkenthee, bijvoorbeeld. De doeltreffendheid van deze drankjes is niet wetenschappelijk aangetoond, maar 1 of 2 kopjes per dag kunnen geen kwaad. En ze tellen ook mee voor die 2 liter water per dag die je moet drinken. Handig!
  5. Wie blaasontsteking zegt, hoort bijna meteen iemand cranberry- of veenbessensap echoën. Er bestaan bewijzen dat veenbessensap preventief werkt tegen een blaasontsteking, maar echt wetenschappelijk bewijs is er niet. Het kan in elk geval geen kwaad en het smaakt misschien wel lekker na zo veel water.

Dokter?

Bij elk vermoeden van een blaasontsteking raadpleeg je een dokter. De infectie kan namelijk snel naar de nieren reizen en het nierweefsel aantasten.

Bron: gezondheid.be

Shoppen is altijd een goed idee