Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bier drinken maakt niet dik

Bier drinken maakt niet dik

Bier drinken maakt niet dik

Een van de grootste vooroordelen over bier is dat je er dik van wordt. Wijn zou beter zijn voor je lijn. Dit is een belangrijke reden waarom veel vrouwen bier laten staan. Eerlijk is eerlijk, dat hebben de wijnmarketeers goed voor elkaar. De werkelijkheid ligt toch echt anders!

Calorieverhoudingen

Voor een goed glas rode wijn wijst de caloriemeter op 135 Kcal per 100 ml. Maak je de keuze voor roséwijn dan kan je voor dezelfde hoeveelheid al snel rekenen op 100 Kcal en meer. En een zoete witte wijn ligt zelfs op 170 Kcal per 100 ml. Hoe zit het dan met bier? Een pils met 5% alcohol ligt gemiddeld per 100 ml op circa 50 Kcal. Inderdaad dat is schrikken nietwaar? Het hangt voor een groot gedeelte af van het alcoholpercentage van de drank. Drink je een light bier of zelfs alcoholvrij bier dan past deze drank zelfs in een dieet thuis.

Bierbuik

Het is dus duidelijk dat je van bier drinken op zich niet dik kunt worden. Tenminste als je met mate drinkt uiteraard. 1 glas per dag voor de vrouw en 2 glazen voor de man past in een gezonde levensstijl. Waar komt die bierbuik dan vandaan? Jammer genoeg is de associatie van een welvaartsbuikje met bier gelegd, maar het had net zo goed een wijnbuik kunnen heten. Het probleem zit ‘m in wat je erbij eet. Het afgelopen jaar heb ik in de horeca eens gelet op het borrelpatroon van mensen die bier en wijn drinken.

Het blijkt dat mensen die bier drinken veruit de meeste borrelhapjes naar binnen werken. Bitterballen, borrelnootjes, chips, kaas en worst, het wordt allemaal gegeten. Liefhebbers van een goed glas wijn bestellen op het terras nog weleens een kaasplankje of een nootje, maar daar houdt het dan ook echt bij op. De conclusie is dat bierliefhebbers blijkbaar meer gestimuleerd worden om er iets extra’s bij te eten. En dat terwijl ook vaak wordt gezegd dat je van bier snel vol raakt. Het is nu duidelijk waarom!

Met een bierpassie drink ik, uiteraard met mate, ook geregeld bier en speciale bieren. Ik kan alleen maar concluderen dat wat hierboven staat klopt. Als ik zorg dat ik er niet bij ga snacken is er niets aan de hand. Begin ik erbij te eten dan komen de kilo’s eraan.

Het bierdieet

Voor wie bier en dieet intoetst op google komt al snel uit op een bierdieet. Inderdaad zelfs dat bestaat. Normaal gesproken is het lijnen echt een vrouwenonderwerp. Het is leuk om te zien hoe mannen nu proberen om van lijnen een mannending te maken. Op de website staat groot geschreven ‘eindelijk een dieet voor mannen’. Daaruit blijkt overigens ook maar weer dat bier echt als mannendrank wordt gezien. Je zou er 1 kilo per week van afvallen en het voedingscentrum bewijst met keiharde cijfers dat het werkt. Het dieet is berust op een inname van 1.600 à 1.700 Kcal per dag.

Iedere dag mag je heerlijk één bier drinken bij de voorgeschotelde dieetrecepten. Ook voor bierdrinkende vrouwen een genot. Ik kan hiervan in ieder geval werkelijk genieten en ben tevreden als ik voor de spiegel sta. Weg dus met die vooroordelen over dat bier je dik maakt. Het is de grootste onzin!

CC foto: Helga Weber