Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > BEWEZEN: Zo kan je zien of iemand tegen je liegt!

BEWEZEN: Zo kan je zien of iemand tegen je liegt!

BEWEZEN: Zo kan je zien of iemand tegen je liegt!

Dat je neus gaat groeien wanneer je een leugen vertelt, is een fabeltje dat Disney ons als kind wijsgemaakt heeft. Maar er zouden wel andere uiterlijke kenmerken zijn die verklappen dat je aan het liegen bent. Pamela Myer, een Amerikaanse auteur, schreef er een boek over en wij geven jullie haar belangrijkste bevindingen.

De eerste stap om een leugenaar te ontmaskeren is om zijn normale manier van handelen te leren kennen. Stel hem enkele basisvragen zoals ‘hoe gaat het met jou’, ‘wat heb je dit weekend gedaan’ of ‘hoe gaat het met de kinderen’. Hiermee krijg je een betrouwbaar referentiepunt van hoe deze persoon zich in een normale situatie gedraagt.

Onbewust

Wanneer iemand een leugen vertelt, is de cognitieve belasting zeer hoog. Ze denken na over wat ze gaan zeggen, proberen zich normaal te gedragen en proberen ook nog eens spontaan over te komen. En door deze zware belasting gaan ze onbewust verbale en non-verbale indicatoren van bedrog tonen. Een voorbeeld van een verbale indicator is het leggen van de nadruk op het woord niet. Zo kun je zeggen ‘ik heb dat niet gedaan’ of ‘ik heb dat NIET gedaan’, waarbij het tweede meestal voorkomt wanneer iemand voelt dat hij zich moet verantwoorden voor een leugen. Ook wordt er vaak een overdreven nadruk gelegd op de waarheid zoals ‘ik zweer op mijn moeders graf dat ik het niet gedaan heb’. Een derde verbale indicator is een overdreven specifieke ontkenning. Een leugenaar zal bijvoorbeeld zeggen ‘Ik heb geen €20 uit die kast gestolen’ terwijl iemand die de waarheid vertelt eerder ‘ik heb in mijn leven nog nooit iets gestolen’ zal zeggen.

Lichaamstaal

Wanneer het aankomt op lichaamstaal, moet je kijken naar gedrag van de leugenaar waarbij het lijkt alsof hij onbewust de kamer zou willen verlaten. Ze verlagen hun stem, ze zakken een beetje dieper in hun stoel, hun voeten wijzen onbewust naar de deur of ze plaatsen een object tussen jou en zichzelf om een ‘veilige omgeving’ te creëren. Vrouwen zullen ook aan hun haar beginnen prutsen en mannen zullen bijvoorbeeld stofjes van hun schouders afvegen. Dit zijn allemaal indicatoren dat de cognitieve belasting hoger wordt en de persoon dus mogelijk aan het liegen is.

Let dus even op bovenstaande tips en je weet meteen of iemand een leugen aan het vertellen is!

gif-4

Lees ook:

Bron: Business Insider