Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > BEWEZEN: een werkweek van vier dagen zou veel beter zijn voor je gezondheid

BEWEZEN: een werkweek van vier dagen zou veel beter zijn voor je gezondheid

BEWEZEN: een werkweek van vier dagen zou veel beter zijn voor je gezondheid

Een werkweek van vier dagen en een weekend dat een dag langer duurt dan normaal? De meeste mensen zouden er cito presto voor tekenen. Helaas is het niet de realiteit – al zou zo’n korte werkweek wél wonderen doen voor het milieu én voor onze gezondheid.

Een weekend van drie dagen: het zou potverdorie goed zijn voor iedereen. Door elke week een dag minder te gaan werken, zouden er namelijk een stuk minder uitlaatgassen de lucht in geblazen worden. Tel daarbij ook al het energieverbruik van grote kantoren en werkplaatsen, en je ziet meteen in waarom een dagje minder werken een very good idea zou zijn. Dat en, drie dagen weekend – hallokes!

 

In de Amerikaanse staat Utah zijn de overheiddiensten al lang aan een werkweek van vier dagen begonnen. Om het gebrek aan werkkrachten op te vangen, werken de werknemers daar van maandag tot donderdag gewoon enkele uren langer. Zo werken ze tijdens de werkweek wat meer, maar hebben ze écht een lang weekend. En doordat ze maar vier keer naar hun werk karren in plaats van vijf keer, is dat een stuk minder vervuilend. De ‘nieuwe’ werkweek heeft de staat de afgelopen tien maanden al zo’n twaalf miljoen dollar aan kosten bespaard. Say whaaat?

Daarnaast bleek uit een onderzoek van de universiteit van Ohio dat mensen die meer dan 60 uur per week werken een verhoogd risico hebben op hartziekten, kanker, diabetes en artrose. Een recente studie uit Zweden toonde aan dat de werkweek van vier dagen ervoor zorgde dat werknemers minder snel ziek werden én een stuk productiever werden tijdens hun uren op de werkvloer. En dat is een heel goed argument om mee naar je baas te stappen, toch?

Lees ook:

Copyright: Martine Verhoeven