Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Bewezen: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Bewezen: vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen

Iedereen in een relatie heeft de discussie vast al eens gevoerd: wie slaapt er het langst? Uit een recente studie blijkt nu dat vrouwen degenen zouden moeten zijn die zich nog een keertje mogen omdraaien. Ha!

Lees ook: Waarom genoeg slaap zo belangrijk voor je lichaam is

De studie werd gevoerd bij 210 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd, en kwam erachter dat vrouwen sneller dan mannen gezondheidsproblemen krijgen bij een gebrek aan slaap.

“Voor vrouwen wordt slecht slapen vaak geassocieerd met sterke psychologische klachten en een grote drang naar vijandigheid, depressie en woede. Bij mannen kwamen die gevoelens niet zozeer naar boven.”

“Eén van de belangrijkste functies van slaap is om de hersenen zichzelf te laten herstellen,” vertelt professor Jim Horne, directeur van het Sleep Research Center aan de Universiteit van Loughborough. “Tijdens de diepe slaap maakt de cortex zich los van de zintuigen en gaat die in recovery mode.”

Dus waarom hebben vrouwen dan meer slaap nodig?

Hoe meer je je hersenen gebruikt doorheen de dag, hoe meer tijd je brein nodig heeft om te herstellen en hoe meer slaap je dus nodig hebt. Vrouwen doen nogal veel aan multitasken en gebruiken zo dus meer hersenen dan mannen. En daarom hebben wij dus veel meer slaap nodig.

“De hersenen van de vrouw zijn iets complexer dan die van mannen en daarom hebben vrouwen dus meer slap nodig. Gemiddeld zo’n 20 minuutjes meer, maar sommige vrouwen kunnen het met meer of minder slaap stellen.”

Dus lieve vriendjes, laat ons morgen maar even liggen terwijl jullie een ontbijtje klaarmaken. We hebben dat nodig. Als de wetenschap het zegt…

Lees nu een halfjaar Flair voor € 11 per maand en krijg een gratis leren crossbody tas t.w.v. € 69,95!