Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: pikant eten is goed voor je gezondheid!

Bewezen: pikant eten is goed voor je gezondheid!

Bewezen: pikant eten is goed voor je gezondheid!

Peper over je eitje, sambal op zo ongeveer elke maaltijd en meerdere pepertjes – inclusief zaadlijsten – door je pasta. Als jij van een stevig potje pittig eten houdt, hebben we goed nieuws: daar zou je namelijk langer van leven.

Onderzoekers aan de Universiteit van Harvard analyseerden een Chinese studie waarin 485.000 mensen 7 jaar lang werden gevolgd. Tijdens die periode werd specifiek gekeken naar hun levensstijl en gezondheid. Zo moesten de deelnemers allerlei vragen beantwoorden over hun eetpatroon, dagindeling en drank- en nicotinegebruik. Daarnaast werden de deelnemers op regelmatige basis medisch onderzocht.

Chile Pequin Pepper Sauce Recipe Yield:  Pick out the bottle, then buy enough peppers to fill it Prep and Cook Time: about 15 minutes  Ingre...:

afbeelding via Pinterest

Wat bleek? Mensen die hun eten regelmatig stevig op smaak brachten met de nodige chilipepers en andere kruiden, hadden een minder procent kans om te sterven – 10 procent minder, om precies te zijn. Mensen die bijna elke dag in de week goed gekruid of pittig aten hadden zelfs 14 procent minder kans om te overlijden.

Pepers vs. alcohol

Dat lijkt misschien een wat pittige conclusie (ha! de woordgrapjes) om te trekken, maar de in de resultaten werd wel degelijk rekening gehouden met de leeftijd van deelnemers, eventuele erfelijke ziektes, wel of niet roken en drankgebruik. Al deze factoren werden meegenomen in het onderzoek en door middel van statistiek gecorrigeerd in de uiteindelijke resultaten.

food spicy

afbeelding via giphy

Het onderzoek deed zelfs vermoeden dat het verband tussen pittig eten en langer leven groter is dan het verband tussen regelmatig drinken en eerder overlijden. Kort door de bocht bedoelen we daarmee: je kan beter meer pepers door je eten doen, dan jezelf een glas wijn ontzeggen. Voor je gezondheid! Bovendien zou pikant eten zorgen voor minder kans op kanker en hart- en vaatziekten.

De onderzoekers vermoeden dat het niet de chilipepers zelf zijn die zo goed voor ons zijn, maar dat het vooral gaat om het hoofdingrediënt capsaïcine. Deze stof komt ook in veel andere kruidige voedingsmiddelen voor, maar het meest geconcentreerd in rode peper.

Maak vanavond nog deze paddestoelen met chilipeper – of smeer een dikke lik sambal over je boterham met kaas.

 

 

Lees ook:

Bron: The New York Times