Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: overgewicht blijft als je lightproducten eet

Bewezen: overgewicht blijft als je lightproducten eet

Bewezen: overgewicht blijft als je lightproducten eet

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen concluderen dat je van lightproducten niet afvalt. Je zou ‘omdat het light is’ namelijk meer eten dan van de gewone variant en daardoor eenzelfde hoeveelheid calorieën binnenkrijgen.

Er werd al eerder aangetoond dat mensen die light producten eten en drinken, meer van deze voedingswaren binnenkrijgen, maar uit het onderzoek van de Rijksuniversiteit blijkt ook dat mensen consequent meer blijven eten. Ook als ze een jaar later niet eens altijd meer lightproducten kopen.

De onderzoekers bekeken het koop- en eetgedrag van (light-) chips en wat bleek? Consumenten kopen een jaar na hun eerste lightaankoop gemiddeld 13 procent meer calorieën in dan het jaar daarvoor.

Volgens Peter Verhoef, marketingleraar, heeft deze stijging alles te maken met schuldgevoel. “Mensen voelen zich schuldig als ze iets eten waar ze dik van worden, maar als ze overschakelen op light blijken ze er meteen meer van te consumeren. Vervolgens wordt dat een gewoonte, waarbij ze na een jaar niet alleen meer eten van de lightversie, maar vaak deels ook weer van de gewone variant”, aldus Verhoef tegen De Telegraaf.

Volgens Verhoef zijn de resultaten van de lightchips toepasselijk op alle andere genotsmiddelen met een lightvariant, zoals snoep en frisdrank.

De moraal van het verhaal/ beter minder snacken dan light snacken, als je wil schitteren in bikini deze zomer.

Meer over afvallen?

Bron: International Journal of Research in Marketing