Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: Nederlanders zitten te veel en te lang

Bewezen: Nederlanders zitten te veel en te lang

Bewezen: Nederlanders zitten te veel en te lang

Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat Nederland de ‘zitkampioen’ van Europa is. Nederlanders zitten te lang en te vaak, en voornamelijk bij kinderen is dit door de jaren heen een veelvoorkomende gewoonte geworden.

Ziektes op de loer
Vandaag maken het RIVM, het CBS en VeiligheidNL samen de cijfers uit de Leefstijlmonitor 2015 over ons zitgedrag bekend. Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd onder 9000 Nederlanders, is naar voren gekomen dat Nederlanders gemiddeld zo’n negen uur per dag zitten. Hierdoor wordt de kans op overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk steeds groter.

Schoolbanken
Opvallend is dat niet volwassenen met een kantoorbaan degenen zijn die het langst per dag stilzitten, maar juist kinderen. Dat komt doordat zij lange dagen op school maken, waarbij er overwegend gezeten wordt in de schoolbanken. En bij thuiskomst worden er vaak allerlei games gespeeld, die ook weer zittend achter de computer worden uitgevoerd. Ook de tablet is een grote boosdoener.

Compenseren kan niet
Met sporten kun je die lange dagen stilzitten niet compenseren, vertelt dr. Matthijs van den Berg, hoofd van de afdeling preventie en voeding van het RIVM. ‘Veel mensen denken dat als je voldoende sport en beweegt, dit het langdurige zitten compenseert. Maar dat is helaas niet zo.’

Bron: Linda

Lees ook: