Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: milkshakes kunnen helpen bij het afvallen

Bewezen: milkshakes kunnen helpen bij het afvallen

Bewezen: milkshakes kunnen helpen bij het afvallen

Doe jij deze maand mee met de Flair Fit & Gezond Challenge? Dan eet je vast al heel gezond en gebalanceerd door de eettips van Radmilo. Als je deze week toch even wil zondigen, doe het dan met een milkshake.

Huh? Zo’n suikerbom kan toch niet goed voor je zijn? Zeker niet als je af wil vallen? Dat dachten wij ook, maar onderzoek aan de Universiteit van Wageningen toonde aan dat een milkshake wel degelijk zou kunnen helpen bij gewicht verliezen.

This pink party set-up is swoon-worthy. Find decoration inspiration that is fun and functional! | Mary Kay Charity Pittman Mary Kay Beauty Consulant (256)274-2403 pittmancharity@marykay.com www.marykay.com/pittmancharity:

afbeelding via pinterest – catchmyparty

In het onderzoek kregen 15 Nederlandse mannen met een gezond gewicht direct na het ontbijt een milkshake. Alle shakes hadden dezelfde voedingswaarde (50 procent koolhydraten, 20 procent proteïnen en 30 procent vet), maar sommige bevatten 500 calorieën, terwijl andere slechts 100 calorieën hadden. Ook verschilde de shakes in textuur: van dik en romig tot volledig vloeibaar.

Trek

Vervolgens werd gekeken hoe lang het duurde voor de maag leeg was en hoe veel de mannen aten bij de lunch. Wat bleek? De mannen die de dikke shake hadden gedronken, hadden langer een volle maag én minder trek bij de lunch – onafhankelijk van de hoeveelheid calorieën in de shake.

Omdat de mannen langer een voldaan gevoel hadden, aten ze minder tijdens de lunch en vielen ze eerder af. Dit fenomeen wordt in de wetenschap ook wel phantom fullness genoemd – door voedsel te eten wat een voller gevoel geeft, heb je minder snel opnieuw trek en eet je minder tijdens opeenvolgende maaltijden.

Bakken ijs

Overigens is dit geen excuus om vanaf nu je milkshakes vol te smijten met Ben & Jerry’s. Voor het onderzoek werden andere stoffen toegevoegd om de shake een romige textuur te geven, zoals bijvoorbeeld guargom of xanthaangom.

quentin tarantino pulp fiction yummy delicious uma thurman

giphy

Deze milkshakes, met weinig calorieën en een romige textuur, zouden dus kunnen zorgen dat je minder eet zonder dat je met een hongerig gevoel rondloopt. Toch moet er om dat met zekerheid te kunnen beweren eerst meer onderzoek worden gedaan.

 

Lees ook:

Bron: Universiteit Wageningen, Food Navigator.com