Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: mannen zijn niet beter in navigeren

Bewezen: mannen zijn niet beter in navigeren

Bewezen: mannen zijn niet beter in navigeren

Hoe vaak worden wij vrouwen niet bespot om ons zogenaamd mindere gevoel voor navigatie? Dat is vanaf vandaag -hopelijk- verleden tijd, want onderzoek wijst uit dat niet het geslacht maar de leeftijd de kunst van het navigeren beïnvloedt.

Welgeteld 8.000 respondenten deden afgelopen jaar mee aan een onderzoek van de Universiteit van Leiden om het navigerende gedrag van Nederlanders onder de loep te nemen. Wat blijkt? Het navigatiegedrag wordt juist door leeftijd beïnvloedt. Hier kwamen de onderzoekers als volgt achter:

De respondenten moesten middels een online game verschillende navigatieopdrachten uitvoeren. Hierbij werd gelet op factoren als geslacht en leeftijd. ‘De data laten heel mooi zien wat voor groot effect leeftijd heeft op navigatievermogen, dat is nog niet eerder op deze schaal aangetoond en bevestigt voor ons welke hersengebieden betrokken zijn bij de verschillende navigatietaken,’ legt neurowetenschapper en onderzoekleidster Ineke van der Ham uit.

Verschillen zijn miniem

Uit de test, waarin vijf opdrachten moesten worden uitgevoerd, blijkt dat vier van de vijf taken moeilijker worden voor deelnemers met een oudere leeftijd. De man/vrouw verschillen zijn nauwelijks zichtbaar en als ze wel te zien zijn, is het vooral doordat veroudering een sterker negatief effect heeft bij vrouwen. Geslacht en leeftijd hebben een enorme invloed op hoe goed ze denken te kunnen navigeren. Hoe ouder je bent hoe meer je jezelf overschat en mannen overschatten zichzelf vaker terwijl vrouwen zichzelf juist onderschatten. Het slecht inschatten van hun eigen navigatievermogen begint vanaf de late puberteit. Waarschijnlijk doordat er cultureel bepaalde stereotypen ons zelfbeeld positief dan wel negatief beïnvloeden. Jongens beginnen zichzelf vanaf dat moment te overschatten.

Reden voor onderzoek

Met de data van het onderzoek wil Van der Ham patiënten met navigatieproblemen helpen. Bijna een op de drie mensen met een hersenbeschadiging heeft veel moeite met de weg vinden. Voor mensen met dementie is verdwalen een groot probleem en bestaat nog geen succesvolle therapie. Om een goede behandeling te geven is het belangrijk om te weten hoe ‘gezonde’ mensen de weg vinden. Deze data helpt bij het ontwikkelen van een behandeling die mensen met navigatieproblemen weer de weg laat vinden.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Viva.nl | Beeld: iStock