Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: van kunst word je slimmer

Bewezen: van kunst word je slimmer

Bewezen: van kunst word je slimmer

Is het een goed idee om met je kinderen naar een museum te gaan? Ja! Want het is bewezen dat kinderen die worden blootgesteld aan culturele instellingen (zoals musea en toneel) niet alleen toleranter zijn, maar ook een beter geheugen én een groter kritisch denkvermogen hebben! 

Onderzoekers van de University of Arkansas willen het nut van kunst wetenschappelijk aantonen. Ze deden onder andere onderzoek naar het effect van een schoolexcursie naar een museum. De kinderen die op excursie gingen, werden daarna getest en vergeleken met een controlegroep van kinderen die in de regel nog nooit naar een museum geweest waren. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in Education Next en Educational Researcher, en tot dusver zijn de uitkomsten erg positief.

Groter kritisch denkvermogen

De kinderen die naar het museum geweest waren, waren beter in staat om kunst kritisch te analyseren. Deze kinderen hadden een groter opmerkingsvermogen en een beter oog voor detail ontwikkeld. Of dit verbeterde kritisch denkvermogen ook voor andere onderwerpen geldt, moet nog onderzocht worden.

Toleranter

De kinderen die op excursie gingen, waren een stuk toleranter dan de kinderen die niet op de excursie gingen. En vooral voor kinderen uit achtergestelde gezinnen was de toename van tolerantie groter.

Meer historische empathie

Historische empathie is het vermogen om je in te leven in het leven van mensen in een andere tijd. Wat samengaat met een beter begrip van je eigen tijd en plaats. De kinderen die op de excursie geweest waren, hadden veel meer historische empathie dan de kinderen die niet in het museum geweest waren.

Beter geheugen

De kinderen die op de excursie gingen, konden weken later nog veel van de dingen die ze tijdens de tour geleerd hadden navertellen. Ze hadden veel onthouden, zonder dat daar een externe motivatie voor was: er was naderhand geen schooltest.

Dus? Binnenkort eens met je kroost naar het museum, een concert of toneelvoorstelling gaan?

giphy (16)

Copyright: giphy.com

Bron: fastcocreate.com / educationnext.org

Lees ook:

Kunstenaar tovert wildernissen om in sprookjesachtige panorama’s

Schattig: miniboomhutten voor je kamerplanten en -cactussen

Londense fotograaf maakt met papieren knipsels kunstwerkjes van landschappen