Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > BEWEZEN: koffiedrinkers hebben minder kans om te sterven aan bepaalde aandoeningen

BEWEZEN: koffiedrinkers hebben minder kans om te sterven aan bepaalde aandoeningen

BEWEZEN: koffiedrinkers hebben minder kans om te sterven aan bepaalde aandoeningen

Alcohol, vettig eten, suiker: al wat lekker is, lijkt slecht te zijn voor ons. Maar nu zijn de gezondheidsgoden ons voor een keer goedgezind, want er werd aangetoond dat koffie helemáál niet ongezond is. Meer nog, koffiedrinkers hebben minder kans om (vroeg) te sterven!

Lees ook: Lekker! Softijs gemaakt van échte koffie

Koffie = oké

Het Europees onderzoek waarvan zonet de resultaten bekendgemaakt werden, kwam er nadat eerder al in de Verenigde Staten en Japan aangetoond werd dat koffiedrinkers een kleiner risico op overlijden hebben. Aangezien de koffiegewoontes heel anders zijn in Europa, werd hier een gelijkaardig onderzoek gedaan dat maar liefst 16 jaar liep. De gegevens van meer dan een half miljoen mensen in tien Europese landen werd bijgehouden. Iets meer dan 41.000 van de 500.000 onderzochte personen stierven tijdens die proefperiode. Uit die cijfers en de gegevens over de koffiegewoontes van de overledenen, leidde men af dat koffiedrinkers minder kans hebben om te sterven dan niet-koffiedrinkers. Bij de mannen is dat 12% minder, bij de vrouwen zo’n 7%.

Het is nog niet duidelijk wat de link is tussen het drinken van koffie en de levensverwachting. ‘Er is nog veel meer onderzoek nodig om te weten te komen wat het net is in koffie dat die effecten lijkt te veroorzaken’, aldus Neil Murphy, een van de auteurs van het onderzoek. Wat wel duidelijk werd, is dat koffie het risico lijkt te verminderen op overlijden door maag- en darmaandoeningen, en dat zowel bij vrouwen als bij mannen. Vrouwelijke koffiedrinkers lopen ook een kleiner risico op overlijden door hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen (bijvoorbeeld een beroerte). Vrouwen die heel veel koffie drinken, maken wel meer kans om te sterven door eierstokkanker.

Koffie kappen?

Helaas, Murphy voegt eraan toe dat dit niet betekent dat we sloten koffie kunnen kappen om onze gezondheid te verbeteren en langer te leven. Het is niet noodzakelijk bewezen dat preventief koffie drinken helpt. Wat koffiedrinkers wel kunnen doen, is op beide oren slapen: hun dagelijkse portie zwart goud is niet slecht voor de gezondheid. Daar zijn wij voorlopig al héél blij mee.

Hoewel koffie drinken en een langere levensverwachting dus wel degelijk gelinkt is, is het mogelijk dat koffiedrinkers bepaalde eigenschappen delen die weinig tot niets met het koffie drinken zelf te maken hebben. Misschien verschillen mensen die geen koffie lusten in biologisch opzicht van coffee lovers – lees: hun smaakpapillen zijn compleet defect – en is het sneller overlijden gelinkt aan dat verschil. Of misschien nemen koffiedrinkers in het algemeen minder suiker op, aangezien ze minder voor frisdrank kiezen, en heeft dat een positief effect op de gezondheid. Zoals Murphy al zei: er moet nog heel wat onderzoek gebeuren. Tot dan drinken wij ons kopje koffie alvast met een nog grotere glimlach op. Bedankt, wetenschap!

Lees nu een halfjaar Flair voor € 11 per maand en krijg een gratis leren crossbody tas t.w.v. € 69,95!