Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: kinderbrein reageert sterk op stem moeder

Bewezen: kinderbrein reageert sterk op stem moeder

Bewezen: kinderbrein reageert sterk op stem moeder

Een nieuwe studie toont aan dat het kinderbrein opvallend sterk reageert op de stem van de moeder. Hersendelen van kinderen die betrokken zijn bij verwerking van onder andere geluiden, emoties en sociale prikkels zouden sneller actief worden als ze gepaard gaan met het stemgeluid van de moeder van het kind.

Volgens het Amerikaanse onderzoek, dat werd gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift PNAS, reageren de hersengebieden van de kinderen veel minder sterk of zelfs helemaal niet als de kinderen de stem van een vreemde vrouw horen.

De wetenschappers van de Universiteit van Stanford onderzochten de hersenscans van tientallen kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar. De kinderen kregen de stem van hun moeder te horen en dus die van een vreemde vrouw.

Brabbelen

De onderzoekers gebruikten stemopnames waarbij alle betrokken vrouwen een soort onzintaaltje brabbelde om te voorkomen dat de kinderen zouden reageren op taal in plaats van op stemgeluid. De hersenen van alle kinderen bleken veel sterker op de stem van hun moeder te reageren dan op stemmen van andere vrouwen.

Volgens hoofdonderzoeker Daniel Abrams zijn de resultaten veel sterker dan verwacht. “We weten natuurlijk dat kinderen vaak emotioneel kalmeren als ze het stemgeluid van hun moeder horen, maar nu kunnen we dat effect ook biologisch verklaren.”

De onderzoeker is blij met het onderzoek, omdat het eindelijk meer duidelijkheid biedt in bekende mechanismes. “We leren op het gebied van taal, emoties en sociale inzichten bijna alles van onze moeder, maar we weten verrassend weinig over hoe het brein dit stemgeluid verwerkt.”

 

Lees ook:

Bron: PNAS, NU.nl