Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > BEWEZEN: van kerstfilms kijken word je rustig

BEWEZEN: van kerstfilms kijken word je rustig

BEWEZEN: van kerstfilms kijken word je rustig

Als je huisgenoten voor het zoveelste jaar op rij zeuren dat je tijdens de kerstperiode de televisie claimt voor een kerstfilmmarathon, schuif je hen simpelweg dit artikel onder de neus. Want jawel, vanaf vandaag heb je een wetenschappelijk onderbouwd excuus om voor de 10.000ste keer te snotteren tijdens ‘Love Actually’, ‘The Holiday’ en co.

Kerstfilms kijken brengt namelijk rust, althans volgens de Amerikaanse nostalgie-experte (yep, that’s a thing) Krystine Batcho. Zij beweert dat nostalgische films een rustgevend effect hebben omdat je tijdens het zien van zulke films ‘beseft hoe gelukkig je bent’.

‘Nostalgie draagt bij aan optimisme voor de toekomst’

Psychologen aan de Universiteit van Tilburg beamen die stelling. Zij voerden recent een studie uit waaruit bleek dat nostalgie bijdraagt aan optimisme voor de toekomst, bijvoorbeeld door naar muziek uit je jeugd te luisteren. Ja, dat lees je goed: nu heb je niet alleen een wetenschappelijk onderbouwd excuus voor die kerstfilmmarathon, maar ook voor die eindeloze playlist met kerstliedjes. Merci, wetenschap!

Lees ook: