Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: het jongste kind heeft de veiligste rijstijl

Bewezen: het jongste kind heeft de veiligste rijstijl

Bewezen: het jongste kind heeft de veiligste rijstijl

Tijd voor een portie wetenschap. Deze keer maken we een einde aan die ellenlange discussies over wie nu dé beste chauffeur van het gezin is. Ben jij de jongste thuis? Dan hebben we goed nieuws voor je!

Veiligste rijstijl

Volgens het Britse autoverzekeringsbedrijf Privilege Car Insurance zit de jongste van het gezin het veiligst achter het stuur. Het bedrijf ondervroeg 1395 autobestuurders en kwam te weten dat oudere broers of zussen regelmatig te snel rijden, meer boetes krijgen of vaker betrokken raken bij een auto-ongeluk.

De gevreesde cijfers

Uit het onderzoek kwamen interessante cijfers naar voren. Zo drukt bijvoorbeeld 89 procent van de oudste kinderen te hard op zijn gaspedaal, 35 procent krijgt dikwijls een boete onder zijn neus geschoven, 47 procent snijdt de weg van andere chauffeurs af en 46 procent rijdt te vaak over de witte volle lijn. En dat is nog lang niet alles. Maar liefst dertig procent van de oudste broers en zussen geeft toe dat ze hun smartphone achter het stuur gebruiken. Foei!

Enig kind

Deze cijfers liggen verrassend lager bij de jongste telgen van het gezin. Resultaat? De jongste van het gezin is het veiligst in het verkeer. Ben jij thuis enig kind? Dan hebben wij nog beter nieuws voor jou, want uit het datzelfde onderzoek blijkt dat jongeren zonder broers of zussen nog alerter zijn op de baan.

Lees ook
Onderzoek wijst uit: leg je hand tijdens het autorijden nooit op de versnellingspook

Je handen nooit op de versnellingspook leggen

Nu we het toch over autorijden hebben: vrijwel iedereen die normaal in een schakelauto rijdt, maar ook weleens in een automaat heeft gereden, heeft waarschijnlijk als eerste de tip gekregen om je linkervoet weg te houden bij de pedalen, maar ook om je hand niet op de ‘versnellingspook’ te laten rusten. Dat laatste geldt volgens deskundigen echter niet alleen tijdens het rijden in een automaat, maar zou je jezelf ook moeten afleren wanneer je in een schakelauto aan het rijden bent. Lees hier waarom.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock