Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: fietsen is goed voor je hersenen

Bewezen: fietsen is goed voor je hersenen

Bewezen: fietsen is goed voor je hersenen

Wij Nederlanders doen álles op de fiets. Weer of geen weer, als we ons verplaatsen, doen we dat het liefst op ons oude vertrouwde stalen ros. Natuurlijk vervloeken we dagelijks de tegenwind en de rode stoplichten, maar we hebben een tip: vooral blijven fietsen! Het is namelijk niet alleen gezond voor je lijf, maar ook voor je hersenen, blijkt uit recent onderzoek.

Lees ook: Bewezen: vrouwen zijn betere gedachtelezers dan mannen

Boost voor je humeur
Misschien is het je ook weleens opgevallen. Je bent met het verkeerde been uit bed gestapt, kon geen outfit bedenken, liet je ontbijtje op de grond vallen en was ook nog eens je sleutelbos kwijt. Een baaldag van heb ik jou daar en een soortgelijk humeur. Maar wanneer je na een fietstochtje op je bestemming bent aangekomen, voel je je ineens een stuk zonniger. En dat niet alleen, je bent ook een stuk helderder en ineens niet meer zo moe.

Minder stress
Hoe dit kan? Uit recent onderzoek is naar voren gekomen dat fietsen allerlei positieve bijwerkingen heeft. We wisten al dat het bevorderlijk is voor je lichaam, want veel fietsen geeft je strakke kuiten. Maar nu blijkt dat fietsen ook een positief effect heeft op je mentale gezondheid. Fietsen zou namelijk stress verminderen en kan zelfs depressieve gedachten aanzienlijk verminderen. Alsof dat nog niet genoeg is, is een dagelijks rondje fietsen goed voor je geheugen, redenering en planning én geeft het je zelfvertrouwen een boost.

Hoe dit kan? Fietsen bevordert de bloedtoevoer naar onze hersenen, waardoor er meer zuurstof in ons brein terechtkomt. Dit heeft als gevolg dat er wel twee tot drie keer zo veel proteïnen worden geproduceerd om nieuwe hersencellen te creëren. En daar krijg je dus al die fijne gevoelens van!

Kortom, als je twijfelt of je de de tram moet nemen of de fiets moet pakken, is de keuze bij deze gemaakt. I want to ride my bicycle…

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomer-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10

Bron: NSMBL