Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: Facebook-stalken maakt écht ongelukkig

Bewezen: Facebook-stalken maakt écht ongelukkig

Bewezen: Facebook-stalken maakt écht ongelukkig

 We hebben het allemaal wel eens gedaan: een avond lang foto’s van je crush, je ex, zijn nieuwe loeder en haar zus bekijken. Schiet je allemaal niks mee op en aan het einde van de avond voel je je behoorlijk rot. Nieuw onderzoek bewijst nu wat we eigenlijk al lang wisten: cyberstalken maakt ongelukkig.

Aan de Universiteit van Kopenhagen onderzocht men het social media-gebruik van ruim 1300 deelnemers en de mensen die langer dan een uur per dag op Instagram of Facebook zaten, waren jaloerser en voelden zich vaker ongelukkig en ontevreden. Het is het zoveelste onderzoek dat aantoont de perfecte plaatjes online ervoor zorgen dat mensen hun eigen leven als minderwaardig of saai beschouwen.

Jaloezie

Ook het bekende fomo (fear of missing out)-effect speelt daarbij een grote rol. Stel, je zit vrijdagavond bijvoorbeeld gewoon thuis GTST te kijken. Tussendoor pak je je smartphone en scroll je wat door Facebook. Terwijl jij op de bank hangt, lijkt de rest van je vrienden zich te verwennen met delicate hapjes, chique gin-tonics (#weekend, #girlssquad, #FOODPORN) of een concert van de nieuwste indierocksensatie. Jouw comfortabele avond voelt ineens vrij saai, terwijl je je er nota bene de hele week op verheugd had. En dat je ook wel weet dat je geen zak aan die flauwe muziek van The Editors vindt. Toch ben je jaloers op de rest.

Dit mechanisme is natuurlijk niet nieuw. De mens heeft altijd al de neiging gehad om het gras groener te vinden aan de andere kant van de heuvel, we zien tegenwoordig gewoon meer gras. Gephotoshopt gras mét filter, nota bene, waarbij ons gras verdacht flets en onregelmatig afsteekt.

Detox

De oplossing is gelukkig simpel: social media detox, als je minder tijd spendeert op Facebook en Instagram, zal je je vanzelf minder ontevreden voelen. Zet meldingen uit of blokkeer (tijdelijk) je account. Haal de komende dagen het meeste uit je kerstweekend door je smartphone, laptop en tablet in de kast te laten. Hoef je je lekker ook niet druk te maken of je tafel wel ‘instawaardig‘ gedekt is 🙂

 

 

 

Lees ook:

 

 

Bron: Grazia UK, NRC