Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: Als je veel tegen jezelf praat ben je waarschijnlijk geniaal

Bewezen: Als je veel tegen jezelf praat ben je waarschijnlijk geniaal

Bewezen: Als je veel tegen jezelf praat ben je waarschijnlijk geniaal

Tegen onszelf praten, we doen het allemaal wel eens: “Waar heb ik mijn sleutels toch gelaten?” of “Wat zal ik vandaag eens aandoen?” Ben je in dit proces ook al wel eens aangekeken alsof je gek bent, wel the joke is on them, want eigenlijk ben je briljant!

giphy (74)

Niet gek, maar geniaal?

Wetenschappers willen nu onderzoeken of tegen je zelf praten positieve effecten kon hebben en hun eerste resultaten werden gepubliceerd in de Quarterly Journal of Experimental Psychology.

In het eerste experiment dat ze gedaan hebben vroegen ze mensen in een testgroep om naar de winkel te gaan om daar een specifiek item te kopen. De eerste testgroep moest de opdracht in stilte uitvoeren. De tweede testgroep herhaalde de naam van het item steeds tegen zichzelf. En verrassend genoeg bleken de mensen die telkens maar weer “banaan, banaan” tegen zichzelf zeiden een stuk succesvoller in hun opdracht dan de mensen die in stilte door de winkel liepen.

giphy (77)

Tegen jezelf praten helpt bij de visualisatie

Door tegen jezelf te praten visualiseer je het einddoel, het wordt tastbaarder. Door de naam van het object te zeggen activeert dit in je hersenen een beeld van de kleur en vorm van het object en dit maakt het makkelijker om het object te vinden. Heel slim dus van je om dit trucje te gebruiken!

Dit trucje werkt wel alleen maar als je weet hoe datgene wat je zoekt er uit ziet. Ben je op zoek naar iets abstracts of iets waarvan je niet weet hoe het er uit ziet, dan verwar je jezelf alleen maar door er hardop over te praten, aldus Lupyan, één van de psychologen die meewerkte aan het onderzoek.

giphy (73)

Ook Einstein deed het

De eerste resultaten van het onderzoek zijn dus heel positief, wij zijn benieuwd wat voor testjes ze verder nog gaan uitvoeren om te onderzoeken wat voor effect tegen jezelf praten precies heeft op je brein. Vergeet in elk geval nooit dat ook Einstein er om bekend stond heel veel tegen zichzelf te praten en hij was zeker weten een genie!

Bron: elitedaily.com / hln.be / tandfonline.com

Lees ook:

Bewezen: Langzame joggers leven langer!

Video: Gek op bananen? Dan ga jij hier héél blij van worden!

Bewezen: samen wijn drinken is goed voor je relatie