Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > ‘Sorry voor het sorry zeggen tijdens bevalling’: verloskundige krijgt taart en excuses van kersverse moeder

‘Sorry voor het sorry zeggen tijdens bevalling’: verloskundige krijgt taart en excuses van kersverse moeder

‘Sorry voor het sorry zeggen tijdens bevalling’: verloskundige krijgt taart en excuses van kersverse moeder

Een foto van een bijzondere taart die een verloskundige kreeg na een bevalling, gaat viral op Linkedin. ‘Sorry voor het sorry zeggen’, staat er op. De kersverse moeder in kwestie zou namelijk keer op keer ‘sorry’ hebben gezegd, terwijl de ze druk bezig was met bevallen. En dát is nou net wat de verloskundige zo graag wil voorkomen. “Waarom verontschuldigen vrouwen zich en maken ze zichzelf zo klein als ze met zoiets groots bezig zijn als het baren van een kind?”

Verboden sorry te zeggen

Bij verloskundige Gea Vije (52) is het verboden om ‘sorry’ te zeggen als je aan het bevallen bent. Doe je dat wel, dan moet je voor elke sorry twee euro ‘boete’ betalen. Geintje natuurlijk, maar de onderliggende boodschap hiervan wil ze graag onder de aandacht brengen. Daarom deelt ze de foto van de sorry-taart die ze kreeg na een bevalling op social media.

Afkopen met gebak

“Tijdens een bevalling heb ik de regel dat als barenden ‘sorry’ zeggen, ze 2 euro moeten betalen in mijn fooienpot en dat ze bij 10 euro (is vijf keer sorry) mogen afkopen met gebak”, schrijft Gea bij de foto. “Deze vrouw was ver boven de 10 euro. De vraag bij mij blijft: waarom verontschuldigen vrouwen zich en maken ze zichzelf zo klein als ze met zoiets groots bezig zijn als het baren van een kind?”

Luchtigheid

De sorry-regel is natuurlijk geen écht verbod, maar een grapje om wat luchtigheid in de verloskamer te brengen, vertelt Gea aan het AD. De moeders hoeven dan ook geen echte boete te betalen, als ze onverhoopt toch een keer sorry zeggen tijdens de bevalling. Met haar regeltje, probeert Gea de bevallende vrouwen op hun gemak te stellen. “Sommige mensen tellen lachend mee bij elke sorry en laatst was er een meneer die zei: nou, dan kunnen we hier veel geld verdienen.”

Lees ook
‘Zwangere vrouwen bereiden zich niet goed voor op wat er ná de bevalling komt’

Loslaten

Daarnaast wil Gea duidelijk maken dat sorry zeggen tijdens een bevalling écht niet nodig is. “Het valt me op dat vrouwen zich tijdens een bevalling verontschuldigen voor waar ze mee bezig zijn. Maar er is zo’n geweld aan de gang in dat lijf, daar hoef je je helemaal niet voor te verontschuldigen. Je hebt al je energie nodig om die bevalling goed te kunnen doorstaan. De kunst is dat vrouwen op zo’n moment juist loslaten wat andere mensen vinden.” Hear hear!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen
en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, Linkedin | Beeld: Getty