Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Beoordeel een introvert niet direct op wat je ziet!

Beoordeel een introvert niet direct op wat je ziet!

Beoordeel een introvert niet direct op wat je ziet!

Introverte mensen hebben nog al eens te maken met vooroordelen: doe eens wat losser, laat meer van jezelf zien, doe eens niet zo stug, kijk eens wat vrolijker, werk eens wat sneller, neem meer initiatief, blijf niet zo op de achtergrond, heb jij geen mening? …….

Lees ook: Geef een introvert wat ze nodig heeft, en sta versteld van het resultaat!

De lijst kan nog wel even doorgaan.

Al deze vooroordelen zijn gebaseerd op wat de norm van de maatschappij is. En dat begint al heel vroeg, zelfs op de basisschool. Een kind wat liever stil in een hoekje zit, wordt al snel gevraagd of er iets mis is.

En dat is jammer. Want wat we zien, is niet altijd de waarheid. Onze waarheid wordt ingekleurd door de dingen die we onbewust willen zien. Als jij graag van actie houdt, zul je deze actie graag in andere mensen terug willen zien. Is deze actie niet aanwezig, dan plak je er het etiket ‘te traag’ op.

Dit is het gevaar van beoordelingssystemen: ze worden altijd ingevuld door iemand die eigenlijk met een gekleurde bril kijkt. Want wat is de waarheid? Ben je echt zo traag, of is die ander gewoon zo snel (en als je introvert bent, kunnen anderen véél te snel voor jou gaan!)
Is het mogelijk deze gekleurde bril af te zetten? Dat is moeilijk, maar niet onmogelijk.

Het talent van introverte mensen is overigens dat ze vaak wél zonder deze gekleurde bril met mensen omgaan. Van nature zijn veel introverten oordeelsvrij. En daar kun je naar mij idee ver mee komen.

Want wat als we nu eens gaan kijken wat er zo goed is aan een eigenschap van iemand, in plaats van er TE voor te zetten?

Waarschijnlijk kom je er dan achter dat er juist veel voordelen zitten aan dat etiket wat iemand krijgt. Vaak is dit ook nog iets wat die ander juist mist…. Begrijp je waar ik naar toe wil?

Laten we gewoon eens kijken wat er zo bijzonder is aan een eigenschap die je in eerste instantie maar ‘raar’ of ‘niet voldoende ontwikkeld’ vindt.

Voordat je tegen iemand zegt ‘neem meer initiatief’, zou je beter kunnen kijken wat er goed is aan het feit dat iemand wat afwachtend is. Dat zou nog best verrassend kunnen zijn….

 

Marlie Franssen (1974) is NLP coach, gespecialiseerd in het begeleiden van introverte mensen.

 

 

Wil je niets meer missen van Flair? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10