Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ben jij tevreden met je salaris?

Ben jij tevreden met je salaris?

Ben jij tevreden met je salaris?

Denk jij dat je te weinig verdient? Doe de salarischeck!

Je salaris is een gevoelig onderwerp om over te praten. Verdien je meer dan je collega’s? En hoe doen je vrienden het in vergelijking met jou? VKbanen deed een onderzoek naar het salaris van werknemers.

Mannen verdienen meer
Aan de grote salarisenquête van VKbanen namen ruim 17.000 respondenten deel. Daaruit kwam naar voren dat mannen gemiddeld 18% meer verdienen dan vrouwen en dat werknemers in Noord-Holland het meeste salaris krijgen. Ben je benieuwd of je een beetje in de buurt komt van het landelijk gemiddelde salaris? Het gemiddelde nettosalaris ligt momenteel op € 2.273,- op basis van een 40-urige werkweek.

Hoeveel banen?
Meer dan de helft van de respondenten heeft zonder bijbanen twee tot vier werkgevers gehad. Ook werkt meer dan de helft (53%) korter dan vijf jaar bij zijn huidige werkgever. We wisselen regelmatig van functie, want 64% werkt korter dan vijf jaar in zijn of haar huidige functie. Vrouwen zoeken sneller een nieuwe uitdaging dan mannen. Mannen werken namelijk gemiddeld langer bij hun huidige werkgever en blijven ook langer op dezelfde functie zitten.

Vast contract
Al lijkt het soms dat niemand tegenwoordig meer een vast contract weet binnen te slepen, toch heeft drie kwart van werkend Nederland nog een vast contract. Hierbij hebben mannen (81%) vaker een vast contract dan vrouwen (74%). Waar krijg je zo’n contract het snelst? Bij de overheid werken de meeste mensen met een vast contract (87%).

Salaris
Nederlanders verdienen gemiddeld netto € 1.959,- per maand, ongeacht hoeveel uur ze werken. Wanneer dit salaris wordt omgerekend naar een werkweek van 36-uur, dan is het gemiddelde salaris € 2.045,-. Werk je 40 uur per week? Dan verdien je gemiddeld € 2.273,-. Helaas voor de vrouwen verdienen mannen nog altijd gemiddeld 18% meer (uitgaande van een gelijke werkweek).

Tevreden
Houd jij van vakantie? Dan kun je het beste gaan werken in het onderwijs. Hier heeft men namelijk 42 vakantiedagen, terwijl het gemiddelde op 25 ligt. Gelukkig is een ruime meerderheid (59%) van de werknemers tevreden met de huidige arbeidsvoorwaarden. Toch betekent het dat 41% nog niet tevreden is. Ben jij een van hen? Dan kun je de salarischeck doen!

Salarischeck
Ben je benieuwd of je evenveel verdient als jouw collega? Met de VKbanen Salarischeck kun je dit in één oogopslag zien. Je ziet meteen of jouw salaris nog marktconform is, of dat je een gesprek met de personeelschef moet aanknopen.

Ben jij tevreden met je arbeidsvoorwaarden?