Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ben jij een dwangmatige shopper? Dan kan winkelen met vriendinnen je helpen

Ben jij een dwangmatige shopper? Dan kan winkelen met vriendinnen je helpen

Ben jij een dwangmatige shopper? Dan kan winkelen met vriendinnen je helpen

Je gaat even de stad in voor iets kleins en komt terug met veel meer dan je eigenlijk nodig had. Als dit af en toe gebeurt, dan ben je nog geen dwangmatige shopper, maar mocht het nu altijd zo gaan dan mag je je toch weleens achter de oren krabben. Een goede vriend of vriendin meenemen tijdens een winkelsessie zou hierbij kunnen helpen.

Lees ook: Bewezen: winkelen maakt je gelukkig

Je zou je daardoor beter kunnen beheersen. Dit geeft de Groningse hoogleraar consumentengedrag Bob Fennis aan. Hij deed vijf verschillende studies naar consumentengedrag, waarbij hij verschillende experimenten en hersenscans uitvoerde.

Dwangmatig
Volgens hem is dan ook wel zo’n 10 procent van de Nederlanders een dwangmatige koper. Deze consument komt altijd met meer dingen thuis dan ze van plan waren en móet dan ook iets kopen. Dit gedrag leidt tot schaamte tegenover vrienden, omdat dit buitensporige koopgedrag een teken zou zijn dat mensen jou niet kunnen vertrouwen. Want waarom zouden ze jou inkopen laten doen, als ze weten dat je meer koopt dan afgesproken?

Beheersing
Het is daarom een goed idee om een vriend of vriendin mee te nemen tijdens het winkelen. ‘Uit angst om vrienden te verliezen, zijn deze mensen eerder geneigd zich te beheersen als ze tijdens het shoppen aan hun vriendschappen worden herinnerd’, aldus Fennis tegen het AD.

Online shoppen
Maar wat nu als de grootste schade plaatsvindt tijdens het online shoppen? Daarvoor heeft de onderzoeker ook een tip. ‘Zet een foto van een goede vriend of vriendin op het beginscherm van je telefoon of computer.’ Mocht dat wat te ver gaan, dan kan op Facebook kijken ook al helpen. Daar zie je namelijk ook foto’s en verschillende berichten van jouw vrienden voorbij komen.

Niet dwangmatig
Maar: pas op. Want als je geen last hebt van dwangmatig koopgedrag, dan zorgt de aanwezigheid van vrienden er juíst voor dat je meer koopt. Dat is vast voor velen herkenbaar, want spoort die ene vriendin je juist niet altijd aan om dat jurkje tóch gewoon te kopen? ‘Zij hebben juist meer moeite om zich te beheersen in gezelschap van vrienden,’ zegt Fennis. Dit komt doordat je je vertrouwd voelt bij vrienden, waardoor je eerder de remmen losgooit en dingen aanschaft.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek: www.facebook.com/flairathome

Bron: Nu.nl | Beeld: iStock