Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ben jij burgerlijk?

Ben jij burgerlijk?

Ben jij burgerlijk?

Burgerlijk zijn is heel modern volgens de Nederlandse vrouw.

Burgerlijkheid heeft altijd een oud imago gehad, maar het begrip is nieuw leven ingeblazen anno 2011. Stiekem zijn we allemaal wel een beetje burgerlijk, maar iedereen vult het volgens zeven op de tien vrouwen op zijn eigen manier in. Dit blijkt uit onderzoek van Viva.nl onder 1.000 Nederlandse vrouwen.

Ouderwets of modern?
Door 39 procent van de deelnemende vrouwen wordt tegenwoordig onderscheid gemaakt tussen ouderwetse en moderne burgerlijkheid. Niemand loopt achter in deze trend, want we doen er allemaal aan mee met de UGG’s, Björn Borg-onderbroeken, de bakfiets, sushi en de homovriend.

Top 3 ouderwetse burgerlijkheid
1. Dezelfde jas/trui dragen als je partner (68%)
2. Tupperware-party (48%)
3. Met het hele gezin naar de meubelboulevard (39%)

Top 3 moderne burgerlijkheid
1. Met de bakfiets de kinderen van school halen (28%)
2. Dragen van UGG’s en Björn Borg-onderbroeken (23%)
3. Prosecco drinken met vriendinnen (19%)

Bang
De Nederlandse vrouw is helemaal niet bang meer om burgerlijk genoemd te worden en ook niet om het te zijn, slechts 14 procent is dat wel. De enige reden om bang te zijn voor burgerlijkheid is als je mee gaat in de massa zonder dat je daar zelf invloed op kunt uitoefenen. Volgens de helft van de vrouwen houdt burgerlijkheid in ieder geval niet in dat je niet open staat voor nieuwe dingen. Een derde van de vrouwen vindt samenwonen, trouwen en kinderen krijgen wel burgerlijk.

Thuisblijven
Het is niet meer ouderwets om thuis te blijven, want thuisblijven is populairder dan ooit tevoren. Veel vrouwen besteden hun vrije tijd dan ook graag binnenshuis, maar ook buitenhuis. De favoriete bezigheden zijn: shoppen (40%), boodschappen doen (57%), met het huispak op de bank zitten (42%), met vrienden thuis een drankje doen (44%) en een film kijken met vrienden (39%).

Tradities
Tegenwoordig hebben we burgerlijke tradities aangepast aan onze eigen tijd, maar ook aan ons leven. Hierdoor lijken ze hip en modern, volgens Ineke Schouten, directrice van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Zeven op tien vrouwen is het hiermee eens, want volgens hen gaat burgerlijkheid samen met tradities. 62 procent is van mening dat trends die door de samenleving gewaardeerd worden, onder moderne burgerlijkheid vallen.