Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bellen geeft hetzelfde effect als knuffelen in real life: dus met wie hang jij aan de lijn?

Bellen geeft hetzelfde effect als knuffelen in real life: dus met wie hang jij aan de lijn?

Bellen geeft hetzelfde effect als knuffelen in real life: dus met wie hang jij aan de lijn?

Heb jij soms ook even een knuffel van iemand nodig? Het kan heel goed helpen tegen eenzaamheid. Maar gelukkig is er ook een andere oplossing tegen eenzaamheid. Een belletje plegen. Als je tijdens het telefoongesprek de stem hoort van iemand die je mist, heeft dit hetzelfde effect. Het knuffelhormoon, oxytocine, komt dan namelijk vrij. 

Oxytocine

Het knuffelhormoon, ook wel oxytocine genoemd, speelt een grote rol in ons leven Het zorgt vanaf de geboorte al voor de bijzondere band tussen moeder en kind. En ook de rest van je leven zul je dit blijven aanmaken. Dit hormoon komt bij wanneer je iemand omhelst die veel voor je betekent, wanneer je zoent met je geliefde en het zorgt ook voor de vlinders in je buik als je verliefd bent. Maar door de corona maatregelen van de afgelopen periode, die gelukkig nu voorbij zijn, zijn er veel mensen die een tekort hebben aan dit knuffelhormoon.

Stressvolle tijd

En dat knuffelhormoon is juist iets wat we zo hard nodig hebben. Ellen de Bruijn, hoogleraar neurocognitieve klinische psychologie aan de Universiteit van Leiden, laat weten dat het juist een heel belangrijk hormoon is. “Oxytocine remt bijvoorbeeld de afgifte van stresshormoon cortisol. Het is positief voor de bloeddruk en het maakt je socialer en minder angstig, je vertrouwen in anderen kan groeien en zo zijn er nog veel meer positieve effecten.”

Lees ook
Onderzoek: de stem van je moeder is net zo rustgevend als een knuffel

Stemgeluid

Gelukkig zijn er ook manieren om dit hormoon aan te maken zonder contact te hebben met andere mensen. En dat komt heel goed uit, aangezien er zoveel eenzame mensen zijn in Nederland. Alleen al het horen van elkaars stem door de telefoon kan ervoor zorgen dat dit hormoon wordt aangemaakt, zegt de Bruijn. Dus ben je eenzaam en mis je contact? Stuur dan geen appje, maar bel iemand op! Ook als je iemand kent die eenzaam is zal het hem/ haar goed doen om af en toe een telefoontje te ontvangen. Vooral in de week van de eenzaamheid is dit ontzettend belangrijk!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages