Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ook bamboe (kinder)servies in huis? Waarom je dit nooit meer zou moeten gebruiken

Ook bamboe (kinder)servies in huis? Waarom je dit nooit meer zou moeten gebruiken

Ook bamboe (kinder)servies in huis? Waarom je dit nooit meer zou moeten gebruiken

Serviesgoed van bamboe en melaminekunststof, zoals koffiebekers ‘to go’ en veel kinderservies, mag niet meer worden verkocht, adviseert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zulk servies blijkt namelijk gifstoffen af te geven wanneer het in contact komt met warmte. Dat kan leiden tot maagirritatie.

Direct uit de handel

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) schrijft deze week in een brief aan de Tweede Kamer dat de NVWA en Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) adviseren om het servies van bamboe-melamine, waar ook bekers en schaaltjes van worden gemaakt, niet meer te gebruiken. De NVWA laat importeurs en aanbieders van deze producten weten dat zij de producten meteen uit de handel moeten halen.

Wetgeving

De producten met bamboe voldoen niet aan de wetgeving, schrijft de minister. “Bamboe is namelijk geen toegelaten toevoegstof voor plastic. De door NVWA geconstateerde normoverschrijdingen bij deze producten vormen een tweede reden waarom deze producten niet toelaatbaar zijn.”

Gezondheidsrisico

Bij gebruik bestaat een kans dat er te veel van de stof formaldehyde in je eten of drinken terechtkomt. Wanneer mensen stoppen met het gebruiken, verdwijnt gelukkig ook het gezondheidsrisico direct, schrijft de minister. “Het is onwaarschijnlijk dat zich na het stoppen van het gebruik nog klachten zullen ontwikkelen.” Toch is het verstandig servies van deze materialen volledig uit je keukenkastjes te verwijderen.

Lees ook
Pas op! Deze etenswaren kun je niet voor een tweede keer opwarmen

Niet voor de kleintjes

Het Voedingscentrum adviseert bovendien om servies gemaakt van alleen melaminekunststof, zonder toevoeging van bamboe of mais, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tot drie jaar. De huidige Europese norm voor melamine is volgens BuRo namelijk niet beschermend voor kinderen. Van Ark heeft het onderwerp in Brussel op de agenda laten zetten, schrijft ze.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NVWA (@nvwaonline)

Bron: ANP | Beeld: Getty Images