Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: baby’s in slaap laten huilen is niet schadelijk

Bewezen: baby’s in slaap laten huilen is niet schadelijk

Bewezen: baby’s in slaap laten huilen is niet schadelijk

Het is een discussie die vaak gevoerd wordt; het wel of niet laten uithuilen van een baby tot deze vanzelf in slaap valt. Maar uit recent onderzoek is gebleken dat ouders ze zonder probleem kunnen laten huilen, aangezien het geen schade aanricht bij de kleintjes.

Stressvol
Onderzoekers van de Flinders Universiteit in Adelaide wilden testen of het stressvol is voor een baby als de ouders het kind laten huilen tot het in slaap valt, in plaats van het kindje gelijk te troosten en in slaap te wiegen.

Onderzoeksmethoden
Het onderzoek is op twee verschillende manieren uitgevoerd. Er werden 43 baby’s onderzocht, waarvan de ene groep ouders het kind lieten uithuilen tot het sliep. De andere groep ouders pasten een andere methode toe: het langzaam opschuiven van de bedtijd. Het idee daarachter is dat als het kind steeds net iets langer wakker is, het vermoeider zal zijn en makkelijker de slaap zal vatten.

Geen schade
Beide methoden bleken effectief te zijn, en er werd geen schade of extra stresshormonen bij de baby’s aangetroffen. Bij de eerste methode duurde het gemiddeld vijf minuten tot de baby de slaap vatte. Dat is dertien minuten korter dan wanneer ouders hun gebruikelijke ritueel volgden, zoals het kind in slaap wiegen. De tweede methode, waarbij de bedtijd steeds werd opgeschoven, bleek eveneens te werken. Het duurde daarbij gemiddeld acht minuten tot het kind sliep.

Gestreste ouders
Hoewel beide methoden effectief en onschadelijk zijn voor de pasgeboren baby’s, is er wél een keerzijde aan dit onderzoek. En dat is dat er juist wel veel stress bij de ouders werd gedetecteerd, tijdens het laten uithuilen van hun kindje. De Flinders Universiteit raadt ouders dan ook aan om éérst het opschuiven van de bedtijd uit te proberen.

Lees ook:

Bron: Nu.nl