Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Chirurgen waarschuwen: op deze gebruikelijke manier moet je je avocado dus niét ontpitten

Chirurgen waarschuwen: op deze gebruikelijke manier moet je je avocado dus niét ontpitten

Chirurgen waarschuwen: op deze gebruikelijke manier moet je je avocado dus niét ontpitten

In stukjes door een salade, platgestampt op een geroosterde boterham of als guacamole bij de nacho’s: we kunnen geen genoeg krijgen van avocado’s. Toch hebben veel mensen een haat-liefdeverhouding met de vrucht (want ja, dat is het). Hoe vaak heb je immers wel niet meegemaakt dat je een eetrijpe kocht en die bij thuiskomst steenhard blijkt te zijn? Of dat er vooral pit aan de binnenkant zit? Over dat laatste moeten we het even hebben, want blijkbaar gebeuren er steeds meer ongelukjes met het ontpitten van een avocado.

Avocado ontpitten

Als een avocado lekker rijp is, is het openmaken ervan een eitje. Je snijdt ‘m doormidden en wipt vaak moeiteloos de pit eruit. Toch kan het een stuk lastiger worden als de vrucht nog nét niet echt zacht is. Een beetje wrikken it is, iets wat vaak gebeurt met een mes, want die heb je toch al in je hand van het doormidden snijden. En juist dat is niét zo’n goed idee.

Niét met een mes

Hoewel in kookprogramma’s vaak te zien is dat een avocado ontpit wordt met een groot mes én op verpakkingen staat dat je het keukengerei hiervoor kunt gebruiken, raden artsen het af om dit te doen. “Ontpitten met een mes gaat vaak fout, met meestal zenuwletsel tot gevolg”, aldus plastisch chirurg Annekatrien van de Kar van het OLVG in Amsterdam.

Waarschuwingssticker

Deskundigen willen dan ook dat supermarkten en producenten de zogenaamde ontpit-instructie bij avocado’s aanpassen. Momenteel staan daar twee opties op: ontpitten met een mes óf met een lepel. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en als je uitschiet met een mes, kan dat grote gevolgen hebben. Je kunt je bijvoorbeeld snijden aan de basis van een vinger, waarbij een zenuw beschadigd kan raken. Volgens artsen zouden bedrijven er goed aan doen om een waarschuwingssticker op de verpakking van de vrucht te plakken, die consumenten bovendien bekend kan maken met de risico’s.

Lees ook
Geen bruine plekjes meer: met dit simpele trucje blijft een halve avocado lekker vers

Risico’s vaak onbekend

Hoe vaak zogeheten ‘avocadoletsel’ voorkomt in Nederland, is niet bekend. Wel is er een Amerikaans onderzoek waarnaar de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie naar verwijst. Deze studie brengt in beeld dat jaarlijks zo’n 8.000 mensen een avocado-gerelateerde verwonding oplopen. “Helaas zijn de risico’s onbekend of ze worden onderschat door de consument”, stelt Van de Kar. “Bij het ontpitten houden consumenten vaak een avocadohelft in de palm van hun hand. Als bij het ontpitten vervolgens het mes uitschiet of van de pit glijdt, steken ze in hun hand. Daarbij zien we vaak dat gevoelszenuwen van de vingers worden beschadigd of doorgesneden. Soms raken mensen zelfs een pees.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Unsplash