Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Snotteren maar: de Australische griep komt eraan

Snotteren maar: de Australische griep komt eraan

Snotteren maar: de Australische griep komt eraan

Nu de kerstvakantie afgelopen is, gaat iedereen terug naar school of het werk. Helaas brengen sommigen naast hun goede wensen een niet zo prettig cadeautje met zich mee: het griepvirus. Het zal zich de komende weken verspreiden en begin februari wordt een grote griepepidemie verwacht.

Door: Herlinde Matthys (Flair.be)

Lees ook: Deze simpele handeling maakt de kans op griep een stuk kleiner

Er zijn in de winter twee cruciale punten waarop een griepepidemie kan uitbreken. Het eerste is tijdens Nieuwjaar wanneer iedereen elkaar een gelukkig 2018 wenst met drie kussen of een handdruk. Het tweede kantelmoment is vandaag bij het hervatten van onze dagelijkse routine. De kerstvakantie is afgelopen en velen onder ons begeven zich opnieuw onder collega’s of klasgenoten.

Dodelijk
Waar voordien heel wat ‘besmette’ personen gezellig thuis zaten om de feestdagen te vieren of er van te bekomen, komen die nu in contact met een heleboel mensen. Het gevolg is dat het virus zich veel sneller zal verspreiden. In Groot-Brittannië is het al zover. De zogenaamde ‘Aussie flu’ doet daar de ronde. Het virus dankt zijn naam aan zijn oorsprong in Australië waar de ziekte tweemaal zo hard als anders toesloeg en al meer dan driehonderd slachtoffers maakte. Ook in Groot-Brittannië is de balans zwaar met al verschillende doden. Ze spreken daar van de dodelijkste griep in vijftig jaar. Slik!

Epidemie
Het virus stak ondertussen het kanaal over en wist al een paar mensen in België te besmetten. Begin februari zal er onvermijdelijk ook in ons land een griepepidemie uitbreken. Toch moeten we nog niet in paniek raken. ‘Elke griep is ernstig en maakt helaas doden’, vertelt viroloog en griepcommissaris Marc Van Ranst in Het Nieuwsblad. ‘Het is moeilijk om te voorspellen hoe groot deze epidemie zal worden, maar het speelt in ons voordeel dat we al voorbij het eerste cruciaal moment van Nieuwjaar zijn zonder veel zieken.’

Vaccin
Helaas kan niemand een epidemie voorkomen, want iedereen in het land inenten is een onmogelijke klus. En zelfs wie al een vaccin kreeg, is niet perfect beschermd tegen de ‘Aussie flu’ die nu op komst is. Er bestaan namelijk verschillende grieptypes en het is voor wetenschappers altijd gokken welke zal circuleren en hoe ze het vaccin dus moeten samenstellen.

Volg jij onze huishoudpagina al? Hier vind je al onze huishoudtips handig op een plek:  www.facebook.com/flairathome

Beeld: iStock