Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Au! Wat te doen bij brandend maagzuur?

Au! Wat te doen bij brandend maagzuur?

Au! Wat te doen bij brandend maagzuur?

Ah, date night, hoe romantisch. Jullie delen samen een heerlijk gekruide Oosterse schotel en een fles wijn – oké: twee. Net als je tijdens het dessert diep in zijn ogen kijkt, overvalt het je. Au! Enorme kramp, een zuur gevoel in de mond of achter in je keel, oprispingen… Grote kans dat jij last hebt van brandend maagzuur.

Niets om je zorgen over te maken! Bijna iedereen heeft er wel eens last van, en de oorzaak is makkelijk te verklaren. Met brandend maagzuur of zuurbranden wordt het te vaak terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm bedoeld. Bij mensen met brandend maagzuur staat het sluitspiertje vaker open, of is er een lekkend klepje, en stroomt er vaker dan gemiddeld maagzuur omhoog de slokdarm in. Het maagsap is extreem zuur en activeert de enzymen die nodig zijn om je eten af te breken. Logisch dus dat dat zure spul niet echt prettig voelt in je slokdarm.

boertje

Wat kan ik doen?

De beste remedie tegen maagzuur is een maagzuurbinder, waaronder de bekende Rennies. De combinatie van calcium en magnesium in dit inmiddels antieke 
middel bindt het zuur enige tijd, waardoor het scherpe gevoel vermindert.

Helpt een Rennie niet? Probeer dan na het eten niet te veel te bukken en geen kleding te dragen die knelt rond je middel – even geen high-waisted jeans of rokje dus (en al helemaal geen corrigerende panty).

De klachten verschillen natuurlijk per persoon, maar over het algemeen zijn drankjes met veel prik, gerookt eten en scherpe kruiden geen aanraders voor mensen die regelmatig last hebben. Ook chocola en alcohol zijn befaamde boosdoeners. Avondje winen and dinen met je vriendinnen of vriend? Laat je knellende kokerrok dan thuis en kies voor comfort. En neem een paar Rennies mee…

 

Lees ook:

 

Bron: Maag- lever- en darmstichting.nl