Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Anticonceptie: is een hormoonvrije of juist een hormoonhoudende spiraal beter?

Anticonceptie: is een hormoonvrije of juist een hormoonhoudende spiraal beter?

Anticonceptie: is een hormoonvrije of juist een hormoonhoudende spiraal beter?

Anticonceptie heb je in allerlei soorten. Een populaire vorm van anticonceptie is de pil, maar ook het spiraaltje wordt steeds populairder. Om de keuze voor anticonceptie nog moeilijker te maken, heeft de spiraal ook nog eens meerdere soorten. Wil je er liever een met hormonen of toch zonder?

Soorten spiraaltjes

Voor je een keuze maakt is het verstandig om jezelf goed in te lezen en je keuze bespreekbaar te maken met je dokter. Een spiraaltje kan namelijk voor iedereen anders werken. Er zijn twee spiraaltjes: de hormoonspiraal en de koperspiraal. Afhankelijk van je wensen ga je kijken wat het beste bij je past. De koperspiraal bevat geen hormonen en is zoals de naam al zegt, gemaakt van koper. Deze spiraal veroorzaakt een soort ontstekingseffect in de baarmoeder. Door dit ontstekingseffect kunnen zaadcellen moeilijk bij de eicel komen. De hormoonspiraal bevat het hormoon progesteron, die ervoor zorgt dat eierstokken geen eicel vrijgeven. Doordat er geen eicel vrijkomt, kan er ook geen zwangerschap ontstaan.

Voordelen

Een groot voordeel van een spiraaltje is dat je nergens meer aan hoeft te denken. Wanneer het spiraaltje is ingebracht, ben je jarenlang beschermt tegen een zwangerschap. Een hormoonspiraal werkt drie tot vijf jaar. Een koperspiraal daarentegen vijf tot wel tien jaar. Naast dat het een van de makkelijkste anticonceptie is, hebben spiraaltjes een effectiviteit van 99 procent! Een ander groot voordeel van een spiraaltje tegenover de pil, is dat ze minder snel trombose veroorzaken.

Lees ook
Nooit meer naar de apotheek voor je anticonceptie

Mogelijke bijwerkingen

Bijna elke anticonceptie heeft wel een bijwerking, zo ook spiraaltjes. Een fijne bijwerking van de hormoonspiraal is dat de menstruatie veel lichter kan worden of zelf volledig kan ophouden. Helaas geldt dat niet altijd voor de koperspiraal, die kan juist ervoor zorgen dat de menstruatie heftiger en onregelmatiger wordt met meer krampen. Bloedingen of ontstekingen zijn risico’s van een spiraaltje. Vooral in de beginperiode zul je regelmatig nog wat krampen kunnen ervaren. Deze krampen worden veroorzaakt, doordat er een lichaamsvreemd spiraaltje in je lichaam is gebracht. Je lichaam moet daar dus even aan wennen, helemaal niet gek dus!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Grazia | Beeld: Getty Images