Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Annemiek regelt het in haar eentje

Annemiek regelt het in haar eentje

Annemiek regelt het in haar eentje

Annemiek de Jong (27) is alleenstaande moeder van Janey (5) en Joëley (bijna 1).

Ze studeert maatschappelijk werk en dienstverlening aan de Hogeschool Rotterdam. Omdat ze uit eigen ervaring weet dat het niet gemakkelijk is om als (alleenstaande) moeder te studeren, heeft zij de website studerendemoeders.nl en het Steunpunt Studerende Moeders opgezet.

Tegen welke problemen loop je aan als je als alleenstaande moeder studeert?
Er zijn een hoop praktische problemen. Je moet bijvoorbeeld stagelopen en dat is lastig te combineren met de zorg voor je kinderen. Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog huiswerk, het huishouden en mijn gezin dat de nodige aandacht nodig heeft. 

Ik kreeg ook te maken met veel onbegrip. Ik was ik 25 en moeder toen ik begon aan de studie. De meeste klasgenoten waren meiden die net van de havo afkwamen en waarvan het merendeel nog thuis woonde. Daarmee had ik niet veel aansluiting.

Ook docenten vinden het moeilijk zich in te leven in mijn situatie. Ik reis naar school met het openbaar vervoer en ik heb eens meegemaakt dat er een staking werd aangekondigd op de dag van een belangrijk tentamen. Ik legde mijn situatie uit aan mijn docent, die mij vervolgens succes wenste bij het vinden van “een creatieve oplossing”. Hij suggereerde om bij iemand in de stad te logeren, maar ik kan toch niet zomaar bij iemand logeren samen met mijn dochter? Bovendien moest zij de volgende dag ook gewoon naar school. Ik mailde de docent terug om te vragen of hij dan tijdens het tentamen op mijn dochter wilde passen. Hij eiste onmiddellijk excuses en vond dat ik asociale houding had. Ik heb uiteindelijk het tentamen niet kunnen maken.

Verder kreeg ik te maken met veel verschillende wet- en regelgevingen, zoals de wet werk en bijstand, de wet kinderopvang en de wet studiefinanciering. Ook loop je onvermijdelijk studievertraging op als alleenstaande studerende moeder.

Voor de IB-groep is zwangerschap en moederschap geen reden voor verlenging van je studiefinanciering. Als je langer dan 4 jaar over je studie doet, zul je dat moeten terugbetalen. Als moeder kun je dus financieel genoodzaakt zijn om je studie voortijdig te beëindigen. Ondanks dat dit soort knelpunten niet motiverend zijn, ga ik door met mijn studie. Ik weet waar ik het voor doe: voor mezelf en voor mijn kinderen, om ons een betere toekomst te kunnen bieden.

Hoe heb je de opvang van je kinderen geregeld?
Mijn oudste dochter gaat voorlopig twee dagen in de week naar de BSO, omdat ik nu twee dagen in de week stage loop. Voor mijn jongste heb ik in principe alle dagen dagopvang, maar soms gaat ze minder dan 5 hele dagen in de week.

Wat zijn de voordelen van studeren als moeder?
Voor mij zijn de voordelen van studeren dat je er veel van leert, het versterkt je autonomie en je leert prioriteiten stellen. Verder kom ik in aanmerking voor kwijtscheldingen, huurtoeslag, kindertoeslag en heb ik een ov-jaarkaart. Ook heb ik dezelfde schoolvakanties als mijn dochter.

De school biedt een brede keuze aan keuzevakken en zelfstudies. Dit zijn extra vakken die je kunt volgen als je wilt. Je kunt zelfs je vaarbewijs halen en daar hoef je niets extra voor te betalen!

Krijg je een beurs, of een uitkering of werk je er nog bij?
Ik leef van de studiefinanciering en ik krijg een prestatiebeurs. Die bestaat uit een basis uitwonende beurs en een aanvullende beurs. Daarnaast heb ik gekozen voor de rentedragende lening van de IB-Groep. Omdat ik een alleenstaande moeder ben en kinderbijslag ontvang, heb ik ook recht op alleenstaande oudertoeslag van € 411,37 per maand.

Omdat ik HBO onderwijs volg en te maken heb met de wet studiefinanciering heb ik geen recht meer op een uitkering of een aanvulling van de sociale dienst. Ik kan nog wel een beroep doen op de bijzondere bijstand voor bijvoorbeeld medische kosten. Voor de heffingskortingen van de belastingdienst kom ik niet in aanmerking omdat je met enkel studiefinanciering geen premie afdraagt.

Ik heb alle spullen van mijn oudste dochter bewaard, dus hoef ik voor mijn jongste dochter niet veel nieuws te kopen. Ik kan goed met geld om gaan. Dat moet ook wel. Omdat ik fulltime studeer én fulltime moeder ben is het onmogelijk voor mij om een studentenbijbaantje te nemen.

Ik heb niet echt de mogelijkheid reserves op te bouwen, maar met kleine kinderen krijg je soms te maken met onvoorziende omstandigheden. De rentedragende lening houd ik liever achter de hand, maar meestal heb ik deze wel nodig om in ons totale levensonderhoud te voorzien.

Hoe krijg jij het voor elkaar om te studeren?
Ik kan me goed concentreren, ik maak mijn huiswerk meestal meteen op school en ik ben niet bang om uitleg of zelfs uitstel te vragen. De meeste studieboeken leen ik van de mediatheek van school of de bibliotheek. Juist omdat ik student ben, ben ik met korting lid van de bibliotheek van Rotterdam. Ik lees en leer op de meest gekke plekken en tijden, soms zelfs op de wc!

Het is belangrijk dat je echt de wil hebt om te studeren. Als je het tegen je zin doet, heeft het geen zin. Ik heb discipline en doorzettingsvermogen omdat ik het leuk vind. De stof, vakken en modules van mijn studie interesseren mij echt. Bovendien: knowledge is power!

Hoe kwam je erbij om met www.studerendemoeders.nl te beginnen?
Toen ik een andere studerende moeder leerde kennen, kwam ik erachter dat ik niet de enige ben. We liepen tegen vrijwel dezelfde knelpunten aan en voelden allebei het gemis van de aansluiting met medestudenten. Niemand heeft ons bij aanvang van de studie verteld wat ons precies te wachten stond. Goede kinderopvang moet je bijvoorbeeld op tijd regelen. Hiervoor is het belangrijk te weten hoe je dit kunt doen.

Ik miste een steunpunt waar ik terecht kon met al mijn vragen en het leek me prettig ergens informatie te kunnen vinden. Ook miste ik een plek om ervaringen uit te wisselen.

Zodoende kwam ik op het idee om een steunpunt voor studerende moeders in het leven te roepen en een website erbij te maken. Verder verzorg ik maandelijks vrijblijvende, maar informatieve bijeenkomsten van moeders die studeren aan de Hogeschool Rotterdam.

Wat houden de website en het steunpunt in?
www.studerendemoeders.nl biedt de mogelijkheid om met andere moeders in contact te komen. Het forum biedt de mogelijkheid om informatie uit te wisselen, vragen te stellen of elkaar aan te moedigen. Ook heb ik een klachtenboek waarin ik alle klachten rondom de wet studiefinanciering inventariseer en uiteindelijk bundel om aan de politiek aan te bieden om tot verbeteringen en mogelijkheden te kunnen komen.

Het Steunpunt Studerende Moeders biedt ondersteuning bij zowel de praktische als de psychosociale kanten van studeren met één of meerdere kinderen. Het helpt bijvoorbeeld bij het vinden van de juiste balans, onderzoekt samen met jou je mogelijkheden en ondersteunt bij het aanschrijven van een fonds. Het doel van het steunpunt is motiveren en de drempel om te gaan studeren verlagen. Ik heb nu mijn eigen werkplekje in de Hogeschool Rotterdam waar ik fungeer als coördinator van studerende moeders!

Krijg je de indruk dat er veel behoefte aan is?
Studentendecanen van mijn eigen school, maar ook van andere scholen laten mij weten dat ik in een behoefte voorzie. Ik krijg positieve emailtjes van andere scholen. Een aantal scholen verwijst vanaf hun site naar de mijne. Dit zijn bijvoorbeeld de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de universiteit van Tilburg. Ik hoop dat alle onderwijsinstellingen voor MBO, HBO en WO het steunpunt gaan erkennen zodat alle moeders hun weg naar het steunpunt zullen vinden.

Ik zet het duidelijk op mijn website wanneer een onderwijsinstelling aandacht besteedt aan moeders en bijzondere voorzieningen aanbiedt. Op de Vrije Universiteit van Amsterdam is er bijvoorbeeld een studentendecaan al enige tijd geleden begonnen met het organiseren van bijeenkomsten voor moeders die daar studeren. Ook hebben zij net als de Erasmus Universiteit in Rotterdam een kinderdagverblijf.

Vanaf mijn website krijg ik veel positieve reacties van werkende moeders. Deze doen mij beseffen dat het niet zomaar een tof een idee is geweest. Ik zie dat de website een bijdrage kan leveren aan moeders én scholen om moeders succesvol te laten studeren.

Hou je naast je studie en moederschap nog tijd voor jezelf over?
Ik heb weinig tijd voor mezelf, in mijn eentje winkelen heb ik al ongeveer een jaar niet meer gedaan. Ik heb toch geen geld en zo kom ik ook niet in de verleiding! Dat komt wel weer wanneer ik mijn studie heb afgerond. De komende twee jaar ligt mijn prioriteit bij mijn studie en gezin. Ik rooster wel mijn half uurtje in. Ik volg een soap en ik zorg dat mijn kinderen in bed liggen wanneer deze begint. Om 20:00 leg ik mijn werk neer en ga ik lekker op de bank of in bed voor de tv ontspannen, heerlijk vind ik dat!

Omdat ontspanning erg belangrijk is, zeker voor moeders, ben ik begonnen met het organiseren van vrijblijvende moedergroepen op school. Samen ondernemen we gezellige uitjes. Ook probeer ik regelmatig naar festivals en concerten te gaan.

Op school ben ik in ieder geval bezig met iets dat ik zelf leuk vind om te doen. Het voelt gewoon zo stoer om een studerende moeder te zijn. Het liefst haal ik dan ook heel opvallend mijn ov- jaarkaart uit mijn tas op het station zodat iedereen kan zien dat ik een studente ben! Misschien raar, maar ik doe wat ik wil en dat is studeren!

Heb je nog tips voor andere alleenstaande studerende moeders?
Waar een wil is, is een weg, The sky is the limit. You can be what you want and have what you want zeg ik altijd maar! Zoek alles goed uit van te voren, regel opvang ruim van te voren, bezoek de website en schroom niet om wat te vragen! Geef niet op. Vergeet jezelf niet. Als het niet goed met je gaat, gaat het ook niet goed met je studie en je kinderen. Laat je in ieder geval niet zomaar uit het veld slaan!