Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ook áltijd nog ruimte voor een toetje? Da’s helemaal niet gek en komt volgens de wetenschap híerdoor

Ook áltijd nog ruimte voor een toetje? Da’s helemaal niet gek en komt volgens de wetenschap híerdoor

Ook áltijd nog ruimte voor een toetje? Da’s helemaal niet gek en komt volgens de wetenschap híerdoor

Hoe dan ook herkenbaar: je hebt vóór zessen al een halve zak chips verorberd, tijdens het avondeten een tweede keer opgeschept (want je pasta was vandaag zó goed gelukt) en bent uiteindelijk met een opengeknoopte broek op de bank neergeploft. Man, wat zit je vol. Tot je iemand in huis het woord ‘toetje’ hoort zeggen. Kom maar door met die bak ijs, want voor iets zoets na is immers altijd ruimte. Hoe kan dat toch, terwijl je eigenlijk al bijna uit je voegen barst? Wetenschappers komen met een verklaring.

Altijd ruimte voor een toetje: hoe kan dat?

Hoewel je jezelf soms best mag trakteren op iets lekkers, zou je in veel gevallen willen dat je gewoon eens ‘nee’ zou kunnen zeggen tegen een toetje of snacks. Toch lukt dat op de een of andere manier maar zelden. Oók niet als je eigenlijk al vol zit en je vooraf al haast weet dat je je (weer) zult overeten.

Tóch gezwicht

Onderzoekers proberen al een tijdje uit te zoeken waardoor dit komt en denken nu hét antwoord gevonden te hebben. En goed nieuws: je bent niet zwak als je weer voor een toetje zwicht, je hersenen zijn de schuldige ervan. Eerder werd al aangetoond dat we bij alleen al het zien van een toetje of snacks de drang voelen om onszelf te overeten. Zie je bijvoorbeeld een reclame van een smeuïg toetje, dan krijg je daar gewoon spontaan zin in. Staat er een schaal met koekjes op tafel? Grote kans dat je er toch één pakt, ondanks dat je helemaal geen trek hebt.

Bepaald deel van het brein

Volgens een nieuwe studie van onderzoekers aan de Universiteit van Texas in El Paso wordt dat gevoel gestimuleerd in één bepaald deel van de hersenen, namelijk de zogeheten ‘infralimbische cortex’. Dit stukje zet ons aan om voedsel te zoeken én op te eten.

Studie

In het onderzoek met ratten slaagden de knappe koppen erin om de activiteit in de infralimbische cortex uit te schakelen. Hieruit bleek dat de knaagdieren snacks links lieten liggen nadat ze net hadden gegeten, óók wanneer ze eraan blootgesteld werden.

Lees ook
Culinair hoogstandje: heerlijke recepten voor de mooiste taarten en cakes!

Oplossing

Nu denk je misschien: het brein van ratten, wat hebben wij daar als mensen mee te maken? Volgens de onderzoekers wel degelijk wat, want onze hersenen zouden – net als die van vele dieren – geprogrammeerd zijn om onze energie-opname te maximaliseren. Met dat gegeven in het achterhoofd én de uitkomsten van het onderzoek hopen wetenschappers een oplossing te creëren voor mensen die zichzelf vaak overeten, wat ook een doorbraak kan zijn in de strijd tegen obesitas. Zou dat even mooi zijn!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be | Beeld: Getty Images