Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dus dáárom moet je nieuwe kleding altijd wassen

Dus dáárom moet je nieuwe kleding altijd wassen

Dus dáárom moet je nieuwe kleding altijd wassen

Yes, een nieuwe outfit geshopt die je natuurlijk zo snel mogelijk aan wilt! STOP. Gooi net gekochte kleding eerst in de wasmachine. Waarom? Dáárom. 

Chemische stoffen in kledingstukken

De chemische stoffen die kledingfabrikanten in broeken, tops en jurken stoppen zodat ze niet kreuken in de winkel, kunnen volgens huidexperts voor jeuk en huiduitslag zorgen. Verschillende testen in Nieuw-Zeeland wezen uit dat kleding gemaakt in China wel negenhonderd keer meer van die chemische stoffen bevat dan de veiligheidslimiet voorschrijft. De grote boosdoener is formaldehyde, dat wordt toegevoegd om het schimmelen en kreuken van kleding te voorkomen. Dit goedje kan huidirritatie veroorzaken. Overigens kunnen ook bepaalde kleurstoffen voor je huid irriteren als je nieuwe kleding draagt zonder vooraf te wassen.

Nieuwe kleding eerst wassen

Was daarom je nieuwe kledingstukken voor je ze draagt. Ben je erg gevoelig voor stoffen en heb je snel allergische reacties? Dan doe je er goed aan twee keer te wassen en goed na te spoelen voor je de kledingstukken aantrekt.

Denk je nu: ach, ik heb nooit ergens last van, het gaat al jaren goed? Dan nog een ander feitje: wist je dat er in nieuwe kleding uit de winkel ook schurft of luizen kunnen zitten? Overgedragen door vorige shoppers die de kleding hebben gepast in de winkel. Hè bah. In de wasmachine ermee!

 

Was jij nieuwe kleding altijd eerst voor je het draagt? 

Lees ook:

– Tips om motten te bestrijden
Nóóit meer last van muggen (trucje!)
Tips tegen fruitvliegjes