Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Denise blogt: alles schoon, netjes en opgeruimd

Denise blogt: alles schoon, netjes en opgeruimd

Denise blogt: alles schoon, netjes en opgeruimd

Ietwat bedenkelijk keek de beddenverkoper me aan.
‘Uw man gaat het doen, neem ik aan?’
‘Eh… ik heb geen man. Maar ik kan best wat zelf, hoor.’
En zo geschiedde. Ik zette een heel stapelbed in elkaar, in mijn eentje. Legde een vloer in de kinderkamer. En gras in de tuin.

Maar ja, ik kan niet álles. De klep van de afzuigkap is naar beneden gekomen en die krijg ik niet meer vast. Het kledingrek van mijn dochter is van de muur gestort, net als de wc-rolhouder op het toilet. Twee lades uit mijn kledingkast zijn doorgezakt waardoor ik ze niet eens meer open krijg. En het bankje voor mijn deur is gemold. Allemaal klussen die maar blijven liggen.

Ook gewone simpele dingen komen er niet van. Mijn vriezer moet nodig ontdooid, de wasmachine ruikt niet fris, mijn fietsketting hapert, allerlei troep moet weggegooid, mijn hele huis moet schoongemaakt en een tiental kapotte spijkerbroeken van de kinderen wacht op strijklabels. Waar moet ik beginnen? Alles stapelt zich op.

Meestal kom ik in huizen van mensen bij wie het allemaal schoon, strak en netjes is. En die hebben ook gewoon kinderen. Maar die hebben wél vaak iemand die de boel bijhoudt. Toen ik nog samen was met de vader van mijn kinderen, had ik dat ook. Ik werd weliswaar altijd een beetje onrustig van zo’n schoonmaakster in huis, zeker als je zelf gewoon thuis was. Maar fijn was het wel.

Nu doe ik alles gewoon weer zelf. En dus soms ook niet, of te lang niet. Ja, dat geef ik eerlijk toe. Stofzuigen en bedden verschonen? Ik doe het echt niet elke week. Vies? Valt reuze mee. Ik besteed liever tijd aan werk en de kinderen. Dat is in je eentje al druk zat. Ik ben al blij als ik de boodschappen, koken, afwassen en de was allemaal weer gered heb.

Liggen er ergens kruimels? Dan pak ik de kruimeldief. Soms loop ik dan tien minuten later nog gebukt met dat ding door het huis en denk: oké, ik had beter de stofzuiger even kunnen pakken. Ramen lappen? Ja, als het me ineens opvalt dat er toch wel erg veel vette vingers op zitten. En de ergste troep ruim ik meestal pas op als er iemand langskomt.

Echt netjes is het nooit, hoe graag ik dat ook zou willen. ‘Maar je hebt kinderen,’ zeggen mensen dan. Klopt, met kinderen heb je weliswaar meer rommel, maar ik zie toch echt ook heel veel papierwerk en troep van mezelf.

Omdat dat maar eens voorbij moest zijn, besloot ik mee te doen aan de Schoonmaak Challenge van Flair. Samen met honderden andere vrouwen. De bedoeling was dat je met z’n allen tegelijk dingen aan ging pakken, dat werkt immers beter, en dat je op Facebook af en toe even liet weten hoe het ging.

Ik raakte er best gefrustreerd van. Als iemand schreef: ‘Het is nu niet alleen voor het oog netjes, het is ook ín de kasten netjes,’ dacht ik: jemig, ik zou wíllen dat het hier voor het oog eens netjes was! Waar anderen in een paar weken tijd zolder, schuur en rommelkamer hadden opgeruimd (allemaal ruimtes die ik niet heb, dat scheelt dan weer), was ik al blij dat ik het voor elkaar had gekregen zes zakken kleding en speelgoed het huis uit te doen. Dat was in elk geval iets.

Dé oplossing bij het hebben van te veel spullen is natuurlijk op de vrijmarkt gaan staan. Ik heb daar zelf ook leuke jeugdherinneringen aan. Deze Koningsdag is het er niet van gekomen, maar misschien moet ik dat volgend jaar maar eens doen met de kinderen.
Bij mij loont het speuren naar spullen bij andere kraampjes meestal meer. Ik kocht eens voor € 5 een kinderfiets. Maar ook speelgoed en kinderkleding kun je op de vrijmarkt voor een fijn prijsje vinden. Of iets heel anders leuks. En zo is voor je het weet je huis weer vol.
Nou ja, er wordt bij ons lekker geleefd in elk geval. 😉

Heb jij nog iets leuks gescoord deze Koningsdag?