Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Alles over theesoorten! Enneh.. welke is het gezondst?

Alles over theesoorten! Enneh.. welke is het gezondst?

Alles over theesoorten! Enneh.. welke is het gezondst?

Er bestaan veel soorten thee. Echte thee komt van de theeplant (Cameli Sinisis). Door de blaadjes van deze plant op verschillende manieren te verwerken ontstaan er andere smaken: witte thee, groene thee zwarte thee en oolongthee. Welke is jouw favoriet?

Soorten thee

Elke thee begint dus met dezelfde blaadjes. Hoe ze uiteindelijk in jouw kopje terechtkomen, heeft te maken met de verwerking. Ook het moment van plukken beïnvloedt de smaak, thee van de eerste pluk smaakt frisser dan van een latere pluk. Er bestaan ook hele uitzonderlijke soorten: een kilo van de exclusieve Tieguanyin Tea (een soort oolongthee) kost al snel zo’n 5800 euro!

Wat is witte thee?

Witte thee wordt gemaakt van de jongste blaadjes, die worden uitgespreid en langzaam gedroogd. Een bekende soort is Yin Zen (silver needles) uit China, met een heel subtiele smaak.

Wat is groene thee?

De meest bekende theesoort is waarschijnlijk groene thee. Deze soort thee wordt direct na de oogst verhit, zodat de blaadjes niet kunnen oxideren. De meeste soorten hebben een licht gronderige smaak. Gunpowder (van die grijsgroene balletjes) wordt gebruikt om Marokkaanse muntthee mee te maken.

Wat is oolongthee?

Van de soorten thee is oolongthee kort geoxideerd. Na het plukken en drogen worden de bladeren gerold en omgeschept, waardoor ze een beetje beschadigen en langzaam oxideren. Beroemd zijn de licht zoetige ding oolong uit Taiwan en de romige milky oolong uit China.

Wat is zwarte thee?

Zwarte thee is volledig geoxideerd en heeft daardoor een vrij sterke smaak. De bekendste soorten zijn ceylon (Sri Lanka), darjeeling (India) en de rokerige lapsang souchong (China).

Kruiden en smaakjes

Natuurlijk zijn dit niet alle smaken die er zijn. Vaak wordt de thee gecombineerd met (gedroogd) fruit, etherische oliën of kruiden om zo lekkere theemelanges te maken. Thee neemt namelijk heel makkelijk een smaakje aan. Bekende theesoorten met een smaakje zijn jasmijnthee en earl grey. Ook wordt er vaak thee van alle kruiden getrokken, ook al is dit geen echte thee. Denk aan rooibos, zoethout, kamille, venkel, verveine en (verse) munt.

Welke thee is het gezondst?

Veel mensen denken dat groene thee gezonder is vanwege de antioxidanten die zouden beschermen tegen kanker. Maar zwarte thee bevat net zo veel antioxidanten als groene, alleen de samenstelling is anders. Groene thee bevat el iets meer theïne dan zwarte thee. Dat groene thee gezondheid verbeterd is nooit aangetoond, maar veel thee drinken kan in ieder geval geen kwaad!

Wat zijn jouw favoriete soorten thee? 

Wil je een high tea organiseren? Kijk voor inspiratie over thee in het Dossier ‘High tea recepten’ >>

Lee ook: Dé manier om thee te zetten