Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Zijn frietjes uit de airfryer gezonder dan uit de vetpan?

Zijn frietjes uit de airfryer gezonder dan uit de vetpan?

Zijn frietjes uit de airfryer gezonder dan uit de vetpan?

Veel mensen hebben tegenwoordig een airfryer. Natuurlijk hartstikke fijn, want het stinkt veel minder dan een frituurpan. Maar het grootste voordeel: het zou gezonder zijn dan frietjes uit het vet. Maar is dat zo? Zijn frites en snacks uit de airfryer inderdaad gezonder dan uit de vetpan? 

Airfryer gezonder?

Als je een airfryer koopt, lees je dat het een gezonder alternatief is voor de snackbar of vetpan. Er wordt gezegd dat snacks na bereiding negentig procent minder vet heeft. Iris Groenenberg, expert voeding en gezondheid bij het Voeidngscentrum zegt tegen het AD: “Airfryerfrietjes bevatten minder vet dan frietjes uit de frituur. Maar het percentage kunnen we niet onderbouwen. Dat hangt bijvoorbeeld af van hoeveel olie je in de airfryer giet.”

Meer voedingsstoffen

Naast dat de snacks minder vet zouden bevatten uit de airfryer, prijzen fabrikanten het apparaat ook aan omdat de voedingsstoffen beter behouden zouden blijven. “Gooi je een aardappelproduct in de airfryer, dan blijft daarin meer vitamine C behouden dan als je het in de frituur bakt”, zegt Guido Camps, onderzoeker Human Nutrition & Health bij de Wageningen University tegen onze collega’s van het AD.

Acrylamide

Producten met zetmeel die je tot boven de 120 graden verhit, kunnen de stof acrylamide uitscheiden. Als je daar heel veel van binnenkrijgt, kan dat kankerverwekkend zijn en zelfs vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken. Het aanmaken daarvan komt zowel in de airfryer als vetpan voor, maar in een airfryer kun je het beter controleren. Tip: stel de baktemperatuur niet te hoog in en schudt de frietjes regelmatig om, zodat ze de perfecte frietkleur krijgen: goudbruin. Toch donkere plekjes? Snijd die er dan af.

Lees ook: 
Zo gepiept! Vijf manieren om je airfryer gemakkelijk en snel schoon te maken

Addertje onder het vet

Maar er zit wel een addertje onder het vet. Want de gezondheidsvoordelen gelden alleen als je dezelfde producten gebruikt als in de normale frituurpan. Bij sommige oven-of airfryerproducten wordt extra vet of suiker gedaan, zodat het een lekker krokant korstje krijgt (de reden dat we zo dol zijn op de snackbar). Let daar dus goed op als je het gebruikt om minder vet of calorieën binnen te krijgen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Women’s Health, AD | Beeld: Getty Images