Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ai! Dit doen energiedrankjes met je lichaam

Ai! Dit doen energiedrankjes met je lichaam

Ai! Dit doen energiedrankjes met je lichaam

Ben jij nog aan het studeren? Dan heb je vast al menig energiedrankje achter je kiezen. Ook mensen die voor hun werk (of voor hun plezier) een nachtje doorhalen, zweren bij het goedje. Maar is het nu wel verstandig om energiedrankjes te drinken?

De positieve effecten

Laten we beginnen met een positieve noot. De cafeïne in energiedrankjes stimuleert de concentratie en de prestatie. Het gaat om een hoeveelheid die vergelijkbaar is met één à twee kopjes koffie. Het geeft een gevoel van verhoogde energie – die vleugels hè – en verdrijft het gevoel van vermoeidheid. Cafeïne verbetert ook een klein beetje het geheugen, de alertheid en de motivatie. Grotere hoeveelheden geven geen extra effect.

De negatieve effecten

Op langere termijn kunnen er negatieve effecten ontstaan. Vooral als energiedrankjes worden gedronken als slaapvervanger. Energiedrankjes zijn namelijk geen oplossing voor vermoeidheid. Een nachtje doorstuderen, kan je niet compenseren door een energiedrankje achterover te slaan. Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. En dan kom je in een vicieuze cirkel terecht als je al doodop bent.

taylorkoffie

Wat is oké?

De vuistregel is: hoe minder energiedrank, hoe beter. Niet alleen door de cafeïne, maar ook door de hoeveelheid suiker en calorieën. In de meeste energiedrankjes zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is evenveel als in een gemiddeld kopje filterkoffie en ongeveer vier keer zoveel als in 200 milliliter cola. Drink liever water, thee of koffie zonder suiker. Vermijd ’s avonds koffie en energiedranken. Mensen die niet gewend zijn om cafeïne te drinken, kunnen dat beter niet meer doen na 15u.

Lees ook:

Bron: flair.be, De Standaard

 Afbeeldingen: giphy