Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ai! Dít doet alcohol met je nachtrust!

Ai! Dít doet alcohol met je nachtrust!

Ai! Dít doet alcohol met je nachtrust!

Komt dit je bekend voor: je hebt gezellig wat gedronken met vriendinnen; je gaat naar bed en je valt direct in slaap. Maar de volgende dag word je wakker en voel je je verschrikkelijk en he-le-maal niet uitgerust. Hoe komt dat toch?!

De wetenschap vraagt zich dit ook al lang af en er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van alcohol op slaap. Wat blijkt? Drank heeft veel invloed op twee van de belangrijkste cycli van je slaapcyclus: de derde cyclus van de diepe slaap en de REM-slaap. Oh no!

Een shotje voor de wetenschap

Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne* gaven 24 vrijwilligers (tussen de 18-21 jaar) de ene nacht voor het slapengaan een nachtmutsje van vodka en sinaasappelsap en de andere nacht een placebo (sinaasappelsap en alleen het rietje was in vodka gedoopt). Daarna gingen ze naar bed zoals ze gewend waren en werd hun activiteit tijdens het slapen gemeten met elektroden. En wat bleek? Hoewel de meesten van hen sneller in slaap vielen na wat alcohol gedronken te hebben, kwamen hun hersenen helemaal niet tot rust!

Ze verkeerden langer in de diepe slaapfase, de fase waarin je lichaam geheel ontspannen is en de batterij weer oplaadt. Maar, terwijl ze in de diepe slaapfase verkeerden werd er ook een hersenactiviteit gemeten die je normaal alleen ziet als je wakker bent en niet zoveel aan het doen bent! Alcohol brengt je hersenen dus duidelijk in de war en verstoord zo je nachtrust. Erger nog: het voorkomt waarschijnlijk dat je lichaam zich herstelt van de activiteiten van de dag.

Nachtmerries en draaien in bed

Te veel alcohol kan daarna ook nog eens de volgende fase in je slaapcyclus verstoren: de REM-cyclus. In deze fase droom je en verwerk je de informatie van de dag. Met te veel alcohol in je lichaam bereik je deze fase soms niet eens of krijg je nachtmerries. Daarnaast schrik je vaak ook nog eens wakker zodra de alcohol uitgewerkt is. Jeeze!

Af en toe een glaasje wijn ’s avonds zal niet te veel invloed hebben op je slaap, maar te vaak te veel drinken heeft dus negatieve gevolgen voor je nachtrust en je lichaam.

giphytired

Beeld: giphy.com

Lees ook:

Dit zegt jouw slaaphouding over je relatie

Daarom wordt je kater ondraaglijker naarmate je ouder wordt

Foto’s: zo zien mensen eruit na een paar glaasjes wijn

Bron: time.com / oprah.com /

*De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in het blad: Alcoholism: Clinical & Experimental Research.