Je bent hier: Home > Health > Aha! Dit is dus de reden waarom je altijd ziek wordt op vakantie

Aha! Dit is dus de reden waarom je altijd ziek wordt op vakantie

Health
Aha! Dit is dus de reden waarom je altijd ziek wordt op vakantie

Je hebt het vast weleens meegemaakt: eindelijk is het tijd voor je welverdiende vakantie, ben je op de eerste dag ervan aan bed gekluisterd met hoge koorts en een stevige verkoudheid. Hoe komt dat toch?

Nederlandse onderzoekers deden al eerder onderzoek naar deze zogenaamde vrijetijdsziekte, waarbij het immuunsysteem van mensen lijkt te crashen op het moment dat hun vakantie begint. Volgens het onderzoek zou ruim 3 procent van de Nederlanders er last van hebben, met symptomen als verkoudheid, misselijkheid, een koortsblaar, hoofdpijn, spierpijn en koorts.

ziek

Het onderzoek, onder leiding van hoogleraar gezondheidspsychologie Ad Vingerhoets, monitorde een groep van bijna 2.000 mensen met verschillende leeftijden door heel Nederland. Vooral mensen met een zware baan met veel verantwoordelijkheid hadden last van griepsymptomen op de eerste dagen van hun vakantie.

Hormonen

De grote boosdoener blijkt dus stress. Mensen met een stressvolle baan hebben bijna een constante toevoer van adrenaline en cortisol, die het afweersysteem versterken. Als je dan eindelijk je laptop definitief een paar dagen dicht doet, vallen de stresshormonen weg en krijgen ziekteverwekkers vrij spel.

stress2

Maar ook een vakantie op zich kan stressvol zijn. Over het algemeen wordt een vakantie gezien als ontspannen, bijkomen en uitslapen, maar het inpakken van een koffer voor 2 weken, het huis netjes achterlaten, oppas vinden voor de hond en drie katten en natuurlijk een strategisch ingepakte auto inclusief vouwwagen is ook niet bepaald vergelijkbaar met een lekker lome zondag. En dan hebben we het nog niet eens over tegenvallende campings vol schreeuwende Nederlanders, tropisch noodweer of een zee vol Portugese oorlogschepen -de kwallen, niet de vaartuigen.

Voorkomen?

Als het gemakkelijk zou zijn om stress definitief uit ons leven te bannen, hadden we dat natuurlijk allang gedaan. Wie ziekte op vakantie wil voorkomen, doet er verstandig aan de werkdruk langzaam af te bouwen en zich niet te druk te maken over het perfect afronden van alle zaken voor vertrek. De tuinkussens wassen kan ook nog wel als je terugkomt van vakantie.

 

 

Lees ook:

Bron: De Volkskrant

 

Shoppen is altijd een goed idee